Najstariji užički berberin Dragoljub Kusturić u improvizovanoj berberskoj radnji u garaži porodične kuće šisa svoje sugradjane besplatno.

Šišam besplatno, čast ne odbijam, napisao je na radnji.

Ovaj 84-godišnjak berberski zanat počeo je da uči sa 11 godina kod uglednog užičkog brice Jovana Rosića. Sa 17 godina 1947. godine postao je prvi poslovođa Berberske zadruge, ali je napušta.

– Berberski zanat napustio sam zbog djevojaka. Uveče gradom šetaju devojke i momci, a ja moram da radim. Tada sam odlučio da se bavim nečim drugim – priča Kusturić.

Prvo je radio u Petoljetki, a 60-tih u Vodovodu Užice, gdje ostaje sve do penzije.Tada se vratio šišanju.
Opremio je prostor u prizemlju svoje kuće i počeo prije 15 godina da šiša besplatno, prvo komšije.

– Nekada sam brijao i šišao najuglednije Užičane i od ovog zanata lijepo živio. Tada se niko nije kući sam brijao. Imali smo veće plate nego opštinari. Sa 18 godina sam 1949. godine otišao od svoje plate na odmor u Opatiju, kada ni predsjednik opštine nije znao gde je Opatija. Danas se svi žale na nemaštinu, pa sam riješio da šišam besplatno iz hobija. U početku su dolazile samo komšije,a poslije se pročulo po gradu pa je mušterija bilo sve više – priča Kusturić.

Besplatno šišanje izazvalo je pažnju i inspekcije.

– Neko me je prijavio. Dolazila inspekcija i nije mogla da vjeruje da radim besplatno. Pokazao sam im natpis gdje lijepo piše “Šišam besplatno, čast ne odbijam”.
Kasnije se i sudija smijala tome, ali me kaznila sa 20.000 dinara za bespravan rad te 2007. godine – naglašava Kusturić.

Iako ima 84 godine Dragoljub je još uvek vitalan i kaže da će šišati mušterije dok bude mogao. I to besplatno, uz simboličnu čast.