Ilija Gigović bio je jedan od najboljih arbitara sa naših prostora. U vremenu kada je konkurencija bila mnogo veća nego danas. Možda baš zato nije nosio FIFA grb, ali proputovao je bivšu Jugoslaviju uzduž i poprijeko. Ostaće zapisano da je bio učesnik “vječitog derbija” između Crvene Zvezde i Partizana, kada se na “Marakanu” slilo 100.000 gledalaca. Malo li je,….

U Republici Srpskoj i Bosni i Hercegovini obavljao je važne funkcije u sudijskoj organizaciji, ali često je bio nepodoban kadar, jer za razliku od ovih današnjih, mislio je svojom glavom. Danas ga nema nigdje, kada je fudbal u pitanju, a takvih sportskih radnika kao što je bio Ilija, možemo nabrojati na prste.

Ova fotografija nastala je sada već davne 1998. godine na tradicionalnom turniru u Gradišci, u finalnom meču između Kozare i reprezentacije Republike Srpske. Pored Ilije Gigovića, koji se tada zvanično oprostio od suđenja (u sredini) stoje kapiteni Kozare i RS Ilija Perišić i Zeko Savić, te arbitri Vlado Jagodić (u to vrijeme bio jedan od najboljih u BiH), Ljubinko Janjić i Zoran Vujat.

Da iver ne pada daleko od klade, potvrđuje i primjer Gigovića juniora. Ilijin sin Miloš spada u red najperspektivnijih “ljudi u crnom”. Hoće li nastaviti očevim stopama, zavisi samo od njega,….