Onaj ko ne zna, šta se dogodilo 18. juna 1989. godine n Gradskom stadionu, taj nije Borčevac!

Bez obzira na to što je izuzetno teško u svijetloj istoriji „crveno – plavih“ boja izabrati ono najveće, utakmica sa Proleterom, i ako to nije, a po mnogim parametrima jeste, sigurno je ubjedljivo izazvala najveći interes za jedan događaj. Po svim procjenama tog nedjeljnog popodneva na tribinama banjalučkog hrama natiskalo se 30.000 gledalaca, neki kažu i koja hiljada više. Ono što je kao zvaničan podatak ostao jeste broj prodanih ulaznica, koji je iznosio 23.000! Današnji Borac u cijeloj sezoni nije imao toliko gledalaca po slobodnoj novinarskoj procjeni, a ako bi gledali kupljene ulaznice, došli bi do još žalosnijih podataka,….

Tog već sada legendarnog popodneva Tonćo Jakovljević je izrastao u istinskog junaka Borca. Iako je godinu ranije svojim odbranama jedanesteraca doveo klub u finale, nepromišljen gest stajao ga je finala i pehara. Sve je to naplatio u onim šutevima Šarčevića, Dubajića i na kraju Teljigovića. Radost do neba, a komentator na „Radio Banjaluci“  Idriz Saltagić drao se u mikrofon: „ Boac je pvoligas! Napvijed Boac!“

O atmosferi na tribinama teško je napisati nešto, a da dočaraš na pravi način nekome ko nije bio tu,… Zajedno sa Vulturesima podrška Borcu bili su „Horde zla“ i „robijaši“ iz Zenice. Huk jači od svega,…a na terenu generacija koja pleše. Kara, pa Tonćo, Ćelo, Biki, Lipe, Špile, Durgut, Božo, Željo, Suljo i Lupa. Kakva družina!

Stihovi pjesme „Josipe ostani, jer ako odeš žalićemo svi, Borac mi volimo, Borac to si ti“ odjekuju u slavljeničkoj atmosferi, a Kuže sa suzama poručuje: „Moja misija u Borcu je završena. Idem u svoj Dinamo, ali ovo što sam ovdje doživio, nikada i nigdje neću!“ Bio je apsolutno u pravu, iako je vojevao velike utakmice na klupi „modri“ uvijek je isticao da ga je Banjaluka trenerski lansirala u orbitu. Vjerovatno, sada gore negdje sa Karom okuplja ekipu,…..

Proleter je najljepša stranica u istoriji Borca, kako se uspjeh može pripremiti, organizovati i na kraju proslaviti. Dobar primjer i za ovaj današnji Borac, da klub nije prćija, već nešto više od toga,….

Pošaljite fotografiju

 Želite da i dio vaše istorije otrgne se od zaborava. Pošaljite fotografiju, napišite nekoliko riječi ili rečenica, i naćiće te se u kultnoj rubrici našeg portala “da se ne zaboravi”. Sve ono što mislite da vrijedi, a niste imali s kim da podijelite, pošaljite na adresu dopisnici@localhost/pravda. Otrgnite utakmicu od zaborava, novogodišnje slavlje, ili ispraćaj prijatelja u vojsku. Možda želite da vidite svoju požutjelu fotku sa mora, ili planine, a imate i uspomene sa sela kojeg više nema,…Javite se i vratićemo kroz priču i fotografiju bar djelić ljepših vremena,….Vaša pravdabl,……