Da bi postizali vrhunske rezultate, prije svega uz kvalitet morate da budete maksimalno fizički pripremljeni! A, klubovi koji misle o tom segmentu, odskaču od prosjeka. Jedan od takvih jeste i Laktaši Admiral bet, prvoligaš Srpske, koji na svim frontovima nastoji da uhvati priključak sa najboljim ekipama, pa tako i na tom polju. Iz Borca je stigao kondicioni trener Nemanja Zlojutro. Na Gradskom stadionu proveo je tri godine, a inače je i profesor na Fakultetu fizičkog vaspitanja i sporta na predmetu antropomotorika i kondiciona priprema.

Bilo je zanimljivo čuti i usporedbu onoga što je zatekao u Laktašima, s čim se susretao u Borcu.

– Fizički zahtjevi igre su isti, ali potrebno je momke dignuti na viši nivo. Generalno igrači moraju da budu na optimalnom fizičkom nivou da bi mogli da sprovode zamisli trenera. Dobra priprema ih čuva od povreda. Ako je igrač nespreman, mnogo češće se povređuju – kaže Zlojutro, pa nastavlja sa pričom iz Laktaša:

– Laktaši su u ovom trenutku na 30 odsto ispod u odnosu na Premijer ligu. Radili smo testiranja, ustanovili smo gdje su igračima deficiti, i tako smo radili i planirali trenažni proces. Moram da naglasim da smo u velikoj mjeri uspjeli se približiti trkačkim sposobnostima top ekipa iz našeg okruženja. Naravno, ima još prostora za napredak, ali sve dosta zavisi i od kvaliteta igrača, koliko mogu da se prilagode ovakvim tretmanima. U globalu ovo je odlična ekipa, još mogu sigurno napredovati za nekih 20 odsto, da dohvate neke limite, koliko mogu – nastavlja priču kondicioni trener Laktaša Nemanja Zlojutro.

Ekipa iz prvoligašo karavana Srpske jako rijetko idu na pripreme, da li na planinu, ili na more, a Zlojutro ističe koliko je to važan segment cijele priče.

– Jako važno iz više razloga. Igrači su na okupu, mogu se skoncetrisati na rad, izlovani su od svega, i onda su rezultati pravi. Planina, more, poboljšava se izdržljivost, stvara se veliki broj crveni krvni zrnaca. Pripreme su važne i zbog koncentracije velikog broja ekipa, gdje se mogu odigravati jako kvalitetne utakmice, i tako se dostiže forma, naprimjer Zlatibor. Bez forme, sve je uzaludno, ma koliko fizički bio spreman – napominje Zlojutro.

Pored Laktaša, gdje se ozbiljno radi na polju fizičke spreme, Zlojutro ističe još neke sredine.

– Krupa ulaže napore da trenažni poces dovede do savršenstva, koliko se može u našim uslovima. Dosta dobro i Rudar Prijedor radi u poljednje vrijeme. Nama infrastruktura ne dozvoljava mnogo toga. Nadam se da će doći ta bolja vremena, da svi naši klubovi imaju u Stručnom štabu ljude koji znaju šta rade. Ovo bi trebalo da bude razvojna liga, da stvaramo igrače, a oni da budu što bolji, za kasnije izazove, prvo Premijer liga, pa onda i neka od evropskih destinacija – zaključio je Nemanja Zlojutro.