Povodom devet godina od smrti predsjednika Republike Srpske Milana Jelića, na Gradskom groblju u Modriči služen je parastos, kojem su osim porodice i velikog broja građana prisustvovali i najviši zvaničnici Republike Srpske predvođeni predsjednikom Republike Miloradom Dodikom.

Dodik je, obraćajući se okupljenima nakon parastosa, rekao da je smrt Milana Jelića bila veliki gubitak za Republiku Srpsku, da i današnje okupljanje govori o tome da narod nije zaboravio njegov lik i djelo i sve što je učinio za Modriču i Republiku Srpsku.

On je dodao da će Jelić ostati u sjećanju naroda kao jedan od najuspješnijih političara i lidera koji su za kratko vrijeme učinili mnogo za Srpsku i koji nije vodio računa o sebi već o narodu.

Dodik je istakao da je Jelićev odlazak nenadoknadiv gubitak i za SNSD, čiji je bio potpredsjednik.

Drago mi je što na republičkom nivou funkcioniše Fondacija `Milan Jelić` koja je stipendirala nekoliko stotina već vrhunskih studenata širom svijeta i u Republici Srpskoj i to je najbolji mogući način da se oduži čovjeku koji je bio i sportski radnik, naučnik i privrednik, ali je bio i humanista koji je uvijek gledao da pomogne drugima – rekao je Dodik.

Petar Jelić rekao je da mu je drago da i devet godina nakon smrti njegovog oca ljudi dolaze u velikom broju da mu odaju poštu.

Ostaje ponos na sve što je otac uradio za Republiku Srpsku i za Modriču. Tek sada shvatam da je bio čovjek ispred svog vremena. Volio je ljude mjereći ih po osobinama, a ne imenu, a i oni su volili njega. Naša kuća je uvijek bila puna, nema putnika namjernika koji je znao Milana, a dase nije ogrijao kod nas – rekao je Petar.

Cvijeće na grob Jelića, šestog predsjednika Republike Srpske, položili su Jelićeva supruga Milica i sin Petar, predsjednik Republike Milorad Dodik, delegacije Narodne skupštine i Vlade Republike Srpske, delegacija Parlamentarne skupštine BiH, izaslanik srpskog člana Predsjedništva BiH, delegacije opštine Modriča, republičke Boračke organizacije, privrednih preduzeća, institucija i nevladinih organizacija u Modriči.

dodik-i-jelici

Ono što je svakako bacilo sjenu na obilježavanje godišnjice jeste nedolazak zvanične delegacije FSRS, čiji je predsjednik bio Milan Jelić. Među prijateljima viđeni su Nikola Nikić, Slobodan Tešić,…ali iz kancelarije u Banjaluci koju je sa uspjehom vodio Milan Jelić, niko se nije udostojio da položi cvijeće na grob velikog čovjeka, ali i gromadu od sportskog radnika, prije svega fudbalskog. Mnogi to povezuju sa nedavno održanim izborima u FSRS, kada je Petar Jelić bio kandidat za predsjednika FSRS. Aktuelna garnitura nije mu to oprostila, pa čak ni na grobu pokojnog oca,….

Milan Jelić rođen je 1956. u Modriči. Osnovnu školu završio je u rodnom gradu, srednju školu u Doboju, a u Subotici je završio Ekonomski fakultet. Magistrirao je i doktorirao na Ekonomskom fakultetu u Banjaluci.

Obavljao je najodgovornije poslove i funkcije u privredi Modriče, a bio je i ministar privrede, energetike i razvoja Republike Srpske. Od novembra 2006. godine Milan Jelić bio je predsjednik Republike Srpske.

Za svoj rad dobio je mnogo prestižnih priznanja, među kojima su i menadžer decenije u BiH 2003. godine, Orden za stvaralaštvo – na Briselskoj izložbi inovacija 2005. i Orden Svetog Save.

Milan Jelić preminuo je 30. septembra 2007. godine.