Zoran Deket, koordinator reprezentativnih selekcija Republike Srpske, Milan Ozren, selektor pionirske “U-15” reprezentacije i Goran Đukić, stručni saradnik u Savezu imali su danas radni sastanak sa trenerima najizraslijih i vodećih banjalučkih klubova. Pozivu u Fudbalski savez Republike Srpske odazvali su se: Zoran Dragišić (Borac), Nebojša Anđelić (Krupa) i Aleksandar Vrhovac (OFK Spartak 2013), dok OFK Sport team nije delegirao svog predstavnika za ovaj skup.

Cilj sastanka je bio dogovor oko promocije svih reprezentacija Republike Srpske, zatim prijedlozi vezano za način selektiranja i okupljanja reprezentativaca svih uzrasnih kategorija, kao i kodeks ponašanja selektora, trenera i reprezentativaca… Iznesen je i niz zanimljivih prijedloga za unapređenje omladinskog fudbala Republike Srpske. Najavljeno je da će ovakvi sastanci biti održani i sa klubovima iz ostalih regija Republike Srpske.

-Prije svega želimo da čujemo mišljenje ljudi koji rade u klubovima koji se na terenu susreću sa raznim situacijama, hoćemo na bazi raznih iskustava da stvorimo sistem reprezentativnih selekcija Republike Srpske da one u budućnosti budu istinski brend našeg fudbala i Saveza. U toku je i izrada Pravilnika o reprezentativnim selekcijama koji do sada nismo imali, a na osnovu njega regulisaćemo mnoga pitanja koja su u prošlosti bila otvorena. Nastojaćemo da reprezentacije približimo što više klubovima, svim sredinama, onima koje imaju entuzijazam i koje posvećuju rad s mladima, cijelom Republikom Srpskom ćemo praviti reprezentativne akcije – istakao je Zoran Deket, koordinator svih reprezentativih selekcija Republike Srpske.

Milan Ozren, selektor “U-15” reprezentacije Republike Srpske je istakao:

-Ideja je da kao selektor budem u stalnoj kounikaciji sa kolegama u klubovima, mnoge sam konsultovao do sada, takva praksa će biti i ubuduće. Želja nam je da okupljanja budu češća, svima ću da budum na usluzi, a potrebne su mi prave informacije iz klubova vezano za igrače koji su zaista kvalitet. Samo ovako, na zajednički način, možemo da napravimo pozitivnu priču vezanu za reprezentativne selekcije Republike Srpske. Želim da nam svima bude bolje u zajedničkom radu.

Jedan od prijedloga je da se u pravilnicima FSRS, u narednom periodu, unese i pravilo bonus od tri igrača u juniorskoj konkurenciji koji su stariji godinu dana od osnovne generacije koja čini ovu selekciju. Zaključak je da bi se na taj način mnogim igračima pružila dodatna prilika da stasaju.

Drugo važno pitanje je organizovanje reprezentativnih okupljanja. Za svako okupljanje su, zaključeno je, potrebna najmanje tri dana, jedan mikro-ciklus, kako bi mogli da se sagledaju svi igrački parametri svakog pojedinca. Jednodnevna okupljanja i jedna utakmica od 90 minuta, konstatovano je, ne daju realnu sliku. Jedna od inicijativa je i da se što više trenera uključi u reprezentativne akcije Fudbalskog saveza Republike Srpske.