Čobanin Dušan Banović ovih dana našao se u žiži javnosti, jer je sa svojim stadom ovaca u Donjim Karajzovcima, kod Gradiške, naišao na medvjeda. Kaže da se nije prepao. Imao je takvih susreta, ni sam ne zna koliko.
Već sam bio u šatoru, kada su moja dva tornjaka zalajala iz sve snage. Onako u sebi sam pomislio, izgleda kao da su nanjušili medvjeda, ali opet sam sebe zapitam: “Otkud ovakva grdosija u Lijevče Polju?” – započinje priču  nomad iz sela Vlatkovići, kod Kneževa.
O “bliskom susretu” sa medvjedom tamo gdje ga nikada nije bilo, Dušan priča kao o najobičnijoj stvari.
Nije to domaći medvjed. Ili su ga cigani ostavili, ili ga je neko dovezao, ili čak možda iz helikoptera bacio. Jer, da je domaći, ovdašnji, ne bi on pobjegao, a ovaj je na lavež pasa i moju baterijsku lampu podvio rep. Kasnije sam sreo mještane i lovce, kažu da je imao oko 350 kilograma, nije to malo.
Dušan Banović sa stadom druguje duže od pola vijeka, od svoje 11. godine, kada ga je u ovaj posao uvukao stric Stane. Susreti sa divljim zvijerima za njega su svakodnevna pojava.
Moj kraj, opštine Kneževo i Kotor Varoš, imaju medvjeda k’o pljeve. Ni sam ne znam koliko sam ih sreo u životu. Mnogi me pitaju i za vukove, ali njih nema od 1963. godine, kada je bila posljednja velika hajka na ove zvijeri. Istina, još jednom su se pojavili, i to u ratu, 1994. godine, i tada su mi odnijeli sedmero janjadi. Od tada ih nema, i bolje.
Život čobana nije lak. Kiša, snijeg, vjetar, sunce i uvijek otvoren pogled ka nebu. Ali Dušan ističe da svoj posao ne bi mijenjao ni za šta na svijetu.
Kad se nešto voli, nema ni umora, niti vrućine, niti hladnoće. Najžalije mi je kad nestane janje. Tada kao da mi se svijet sruši. Onda ostavim svojih 400 ovaca i tražim tu jednu. A da, je to istina, možete naći i u Bibliji, kada Avelj ostavlja stado od 300 grla, a jednu traži. To su valjda Božiji zakoni. Imam i dva magarca, koji nose šator i svu opremu za nomadski život, jer kući se vraćam tek u aprilu, kad okopne snjegovi – veli ovaj 66-ogodišnjak.
Kako sam kaže, sa stadom je prošao i “Liku i Grbavu”. Kilometre je davno prestao da broji, krajeve pamti po ljudima i pašnjacima.
Od Potkozarja pa do Semberije i Majevice znam svaku stopu. Ipak, najljepše mi je u Lijevče Polju. Tamo je narod nekako najpitomiji, niko ne pravi problem zbog prolaska kroz pašnjake. Često zastanem, neko i počasti, napunim bateriju za mobilni i idem dalje.
Iako mnogi zaziru od ovog posla, on tvrdi da se može pristojno živjeti u ovim teškim vremenima.
Kupio sam svojima stan u Banjaluci od ovog posla. Nije lako, ali imam sve što je potrebno za život. Nisam gladan, nisam žedan, i ni od koga ništa ne tražim, a to nije malo. U penziju neću, sa svojim stadom ću dok me noge nose – zaključio je Dušan Banović, jedan od posljednjih čobana na ovim prostorima.

Neće niko u čobane

Iako plaća dobro pomoćnike, gotovo nevjerovatno zvuči da Dušan ne može naći nikoga za ovaj posao.
Dobar čoban zaradi između 800 i 1.000 KM, ali ajde ga nađi. Ono što se meni javi, većinom gleda u kotao i usputne kafane. Ja sam rad da zaposlim dva čobanina, ali neće niko, valjda ih je sramota. Nema krize kod nas, dok ljudi ovako razmišljaju – ističe Dušan Banović.

Narodne novine