Veličine svjetskog formata Blater i Platini otišli su iz fudbala jer je uplata FIFA od 1,8 miliona evra, na račun Platinija za učinjene usluge po javno zaključenom Ugovoru ocjenjena sukobom interesa, nemoralnom ili je pozadina, o kojoj možda zna od njih moćniji dvojac fudbalskih anonimusa Begić-Kovačević.

Za razliku od Kovačevića i drugih članova IO FS BiH, Amer Halep ambiciozni sportski radnik u Begićevom mandatu, nije ćutao, ukazivao je predsjedniku na nestatutarnost milionskog  “probijanja” budžeta bez odluke IO FSRS. Znali su “naši” zašto za razliku od Halepa ćute i dopuštaju bahatom Begiću trošenje miliona iz budžeta bez Rebalansa. Begić, potpomognut snažnim ćutnjom “naših” uspjeva montirati dsiciplinski proces i udaljiti Halepa iz fudbalske organizacije.

Halepa je  30. decembra 2013. godine, na obilježavanju manifestacije “Put u Brazil”, održanoj u prepunoj dvorani Domu mladih u Sarajevu u alkoholiziranom stanju, sačekao, a potom fizički napao Hamzo Spahić prijatelj i čuvar lika i djela Dine Begića. Spahić je sa Alijom Delomustafićem uhapšen i pritvoren u akciji “Pravda” zbog saučesništva u krivičnim djelima. Kovačević je čekao i dočekao Begićev revanš, za koji će ponovo uslijediti Begićev revanš Kovačeviću. Pođimo redom od UEFA-e.

Zaključak Pravnog komiteta je u vezi sa velikim brojem prigovora sportskih radnika, delegata i konstituenata koji čine Fudbalski savez Republike Srpske, na nelegalan izbor Mileta Kovačevića za predsjednika FS RS u trećem uzastopnom mandatu i samim tim po automatizmu za člana Vlade FS BiH u trećem uzastopnom mandatu.

U pismenom obraćanju nadležnima u FS BiH i putem njih nadležnim u UEFA-e, veliki broj sportskih radnika i delegata u Skupštini FS RS iz šest od sedam konstituenata te konstituenti FSRS, te dva konstituenta, Područni fudbalski savez Banja Luka i Trebinje osporavanje nelegalne redovne  izborne Skupštine FS RS održane dana 26. septembra 2016. godine, osporavaju legimitet  visoko pozicioniranog funkcionera u FSRS  i FSBiH Radike Marića iz Bijeljine, na kome ga drži uže rukovodstvo  FSRS i FSBiH.  Pored toga što su im poznate činjenice, da je Marić od pravosudnih organa u BiH tri puta pravosnažno osuđivan na osnovu zaključenog sporazuma o priznanju krivice na vremenske kazne zatvora od šest i tri mjeseca, novčane kazne dva puta po 1.000 KM, i novčanu kaznu od 15.000 KM, a sve za krivična djela zloupotrebe službene funkcije u fudbalskoj organizaciji i zbog istih krivičnih djela pravosnažnim odlukama disciplisnkih organa fudbalskih organizacija u BiH kažnjavan kaznama vremenske zabrane obavljanja svih dužnosti i trajnim isključenjem iz fudbalske organizacije.

Tročlani Pravni komitet u kome je jedan član iz Kovačevićevog matičnog PFS Gradiška se u tački 1. spornog Zaključka poziva na nenadležnost organa FS BiH, utvrđenu članom 92. Disciplinskog pravilnika FS BiH.

Pravni komitet u drugom dijelu prve tačke, iz razloga koji su prepoznati u Pravdi, će ipak navesti, da su primljeni prigovori sportskih radnika, konstituenta i većeg broja delegata Skupštine FS RS, bili povod za određeno postupanje u okviru FS BiH a, kako dalje navode u cilju objektivnog sagledavanja svih aspekata izbornog procesa.

Ovakav stav zadovoljava slabe poznavaoce obaveza Pravnog komiteta FS BiH utvrđene članom 26 Organizacionog pravilnika FS BiH u kome je obaveza tročlanog Pravnog komiteta, a u ovom slučaju posebno njegova člana iz PFS Gradiška, da prati primjenu Statuta FIFA-e, UEFA-e, FS BiH, FS RS, zakona i propisa na području države na čijem je registrovana članica ili njen konstituent.

Ipak ne treba brinuti zahvaljujući sportskim radnicima i delegatima u posjednu nadležnih pravosudnih organa i pripadnika brojnih bezbjednosnih agencija u BiH su svi dokazi dostavljeni užem rukovodstvu FS BiH. Nadležni su čekali okončanje postupanja koje je završeno Zaključkom Pravnog komiteta i konačnom Odlukom Dine Begića kojima se vraćamo.

Pravni komitet u tački 2 Zaključka navodi, da se FS BiH u tom smislu  dva puta i to 26. 10. i 28. 11. 2016. godine  obraćao nadležnim organima UEFA-e  moleći ih za pravnu pomoć u vezi sa predmetima koji se odnose na veliki broj prigovora konstituenata, sportskih radnika i delegata koji čine Fudbalski savez Republike Srpske njegovu Skupštinu, a u vezi sa prethodno iznesenim.

Pravni stručnjak UEFA-e gospodin Jacques Bondallaza je prema navodima iz tačke 3 Zaključka Pravnog komiteta FS BiH, dana 15. 11. 2016. godine posjetio FS BiH i prisustvovao sastanku sa generalnim sekretarom FS BiH, predsjednikom Pravnog komiteta, predsjednikom, podpredsjenikom i članom Izborne komisije FS BiH, predsjednikom Izborne komisije NS Federacije BiH (?), na kome je konstatovano, da je u pogledu održavanja izborne Skupštine FS RS konstatovano, da su izbori  provedeni u skladu sa važećim propisima FS RS, uz ocjenu da su postojale određene procedure u entitetskim propisima. Zaključeno je da to nije bilo od suštinskog značaja za odvijanje izbornog procesa, ali da bi uočene nedostatke trebalo otkloniti u budućem periodu.

Pravni komitet u tački 4 Zaključka navodi da je predsjednik UEFA gospodin Aleksandar Čeferin u dopisu od 08. 12. 2016. godine upućenom predsjedniku Elvedinu Begiću ponovio konstataciju iz prethodne tačke i ponovio konstatacije iz prethodne tačke 3, o nepreciznosti i nedovoljnoj određenosti izbornih propisa u FS RS, te je predloženo da se formira radno tijelo FS BiH koje bi do kraja juna 2017. godine trebalo predložiti proceduru izmjene i dopune propisa za provođenje izbora u FS RS, kako bi se u narednom periodu izbjegle sve nejasnoće.

Konstatovanim je potvrđeno da su u FS RS pravno neuki na što je ukazivala ne samo Pravda, ali se da zaključiti da u Pravnom komitetu sjede ili veće pravne neznalice ili džabalebaroši, veći od ovih u FS RS čija prosječna mjesečna neto primanja premašuju 2.000 KM. Najpouzdaniji i najveći od  750.000 KM budžeta FS RS obezbjeđuju klubovi i ‘’problem’’ predstavlja kako potrošiti toliko novca godišnje na svega šest zaposlenih. Nisu sporna basnoslovna primanja pojedinih zaposlenih u FS RS, ali je sporna pravna neukost, neznanje.

Ipak je uže rukovodstvo FS BiH pokrilo nelegalnu Skupštinu FS RS, prikrilo od UEFA-e navode u prigovorima a posebno činjenice da delegati Skupštine FS RS nisu upoznati sa Statutom i Poslovnikom o radu Skupštine, i svim nezakonitostima koji su prethodili Skuptini, nezakonitostima tokom izbornog procesa i druge nezakonitsoti u koje su se uvjerili Darko Ljubojević Prvi podpredsjednik i Jasmin Baković generalni sekretar FS BiH prisutni na nelegalnoj  izbornoj Skupštini FS RS. Baković je ukazivao na uočene nezakonitosti koje su izborni tok učinili nelegalnim.

Dino Begić je potvrdio da je kontraverzna ličnost kao i dispozitiv njegove Odluke u kome se poziva na Zaključak Pravnog komiteta, da ne postoji pravni osnov za  postupanje nadležnih organa FS BiH po prigovorima Područnog fudbalskog saveza Banja Luka, Područnog fudbalskog saveza Trebinje, te Travar Dejana, Dubravac Željka i Kiković Milana na izbornu proceduru.

Kontarverzni i vidljivo pravno neuki Begić, u nastavku dispozitiva Odluke, ipak odbacuje prigovore, umjesto da se i sam, kao nadležni organ ili tijelo FS BiH oglasi nenadležnim.

Kontarverzni su navodi Pravnog komiteta i Odluka Dina Begića u kojima donose odluke o neosnovanosti prigovora nakon što su se proglasili nenadležnim.

Vraćamo se na 15 mniutni sadržaja sa kraja emisije Mreža Javnog RTV servisa Federacije BiH od 15. 11. 2016. godine koju čitaoci mogu pogledati na Google: ‘’Federalna.ba-mreža’’, prema kojoj nadležni organi u BiH provode istragu protiv pojedinaca ili grupa  iz rukovodstva FS BiH zbog navodnog prebacivanja 4 miliona KM na poznate račune u Hong Kongu. Novac je navodno utajen i ukraden od prodanih ulaznica na utakmicama kvalifikacija za SP u Brazilu. Podsjetićemo o začuđujućoj umješanosti zaposlenih u FS RS u famoznu prodaju ulaznica za utakmicu kvalifikacija reprezentacija BiH i Portugala igranu u Zenici, pisala je i Pravda.

Naveli smo da su lični interesi pojedinaca iz FS RS mogući odgovori na pitanje zašto FS RS nikada nema kandidata za predsjednika FS BiH. Brojne su potvrde, obostranih ličnih interesa a njih razobličuje i spisak putnika na SP u Brazil, potreba angažovanja na zaustavljanju afere ‘’Hong Kong’’ koju pokušava razobličiti Javni servis  u citiranoj emisiji od 15. 11. 2016. godine.

Sportski radnik iz Travnika Amer Halep tvrdi da mu je Dino Begić rekao da će generalni sekretar Baković krivično odgovarati ako se otkriju 4 miliona KM sklonjena u Hong Kong.

Halep je uspješan privrednik a bio je i član IO FS BiH do trenurtka kada je zasmetao jer je javno ukazao Begiću da ne smije samovoljno bez odluke IO FS BiH probijati budžet  za nekoliko miliona KM. Članovi IO FS BiH iz Republike Srpske su se prećutno složili sa Begićevom samovoljom a Halep je u montiranom disciplinskom postupku suspendovan na šest mjeseci.

U posljednjim minutama emisije mreža Janvog RTV servisa Federacije od 13. 12. 2016. godine urednik navodi da je Begić u diktatorskom maniru poveo postupak protiv suspendovanog Halepa i fudbalske legende Faruka Hadžibegića zbog iznošenja stavova u istoj emisiji od 15. 11. 2016. godine.

Prema navodima emisije RTV F BiH mreža Begić će kao odgovorno i ovlašteno lice FS BiH biti odgovoran za četiri miliona KM, navodno ‘’sklonjena’’ na račune u Hong Kongu. Prema Halepovim riječima, Begić teret krivičnih djela u slučaju pronalska sklonjenog novca od utajenih poreza iz budžeta FS BiH, prebacuje na teret generalnog sekretara Jasmina Bakovića.

‘’Naši’’ iz IO FS BiH tvrdnjama da vlada sukob zbog koga Begić, poslije obnavljanja mandata predsjednika FS BiH ne želi na adresi Ferhadija 30, generalnog sekretara Jasmina Begića. Da postoji sukob na relaciji Begić-Baković nebi se Bakoviću smješila stolica u UEFA-e, nagradu za vjernost Begiću sa pravom očekuje i Darko Ljubojević, profitiraće i Rodoljub Petković, Mile kod Begića ima ‘’sve što poželi’’, zašto onda ne ćutati.

Ko zna da nije bilo ‘’Balkanske transverzale’’ na relaciji Atena-Sarajevo-Banja Luka-Ljubljana, možda bi Blater bio još uvijek predsjednik FIFA-e, Platini, predsjednik UEFA-e, Aleksandar Čeferin generalni sekretar UEFA-e, Teodor Teododridis zamjenik generalnog sekretara UEFA-e.

Da u slomu i redanju figura u UEFA-e, nisu učestvovali ‘’naši’’ nelegitimnu izbornu Skupštinu FS RS bi poništio bivši ili sadašnji predsjednik UEFA-e, Platini ili Čeferin, na prijedlog Čeferina ili Teodoridisa, da je ostao Platini ‘’afera Hong Kong’’ bi bila otvorena.

Nije li, na lokalnom niovu fudbalski anoniman tandem Begić-Kovačević, neuporedivo moćniji od svjetski poznatog vrhunskog fudbalskog tandema Blater-Platini.

Neuporedivo je viši iznos 4 miliona KM odnesen tajnim kanalima iz siromašne BiH u Hong Kong ili bilo gdje, za razliku od toga manji je iznos 1,8 miliona evra za koji postoje kakvo-takvo, ali realno pokriće.

Dali smo odgovor na mnoga pa i pitanje u jučerašnjem naslovu : ‘’Zašto FS RS nikada nema kandidata za predsjednika FS BiH’’. Interesi, nego šta, lični iznad svih drugih, a lični interesi se najlakše kamufliraju patriotizmom. Maske su pale, ‘’naši’’ mogu oprati obraz izborom Mile Kovačevića na mjesto predsjednika FS BiH. Jednakost je izdati i ne kandidovati se.

Zar je kompromis vrijedan Begićeve odluke o nedonošenju odluke.

Odluka broj 02-3661-1/16 od 10. 12. 2016. godine kojom FS BiH konstatuje da ne postoji odgovarajući pravni osnov za postupanje nadležnih organa FS BiH, po prigovorima PFS Banja Luka, PFS Trebinje i sportskih radnika na izborne procedure u okviru FS RS je uvod u promjene koji budi nacionalni interes Republike Srpske da predsjednik FS BiH bude iz FS RS, ostalo su lični interesi ‘’naših’’ pojedinaca koje u Sarajevu brane punih osam godina.