Džudo klub Banjaluka poznat je i priznat van granica BiH o čemu svjedoči i pobratimstvo sa Turbostrojiteljem iz Sankt Peterburga, klubom u kojem je ponikao predsjednik Rusije Vladimir Putin.

Iako saradnja dva kluba traje duži period, nedavno je i ozvaničena, jer je predsjednik Turbostrojitelja Mihail Rahljin boravio u Banjaluci i formalno potpisao povelju prijateljstva sa prvim čovjekom Banjaluke Zoranom Ćupom.

– Mihail je inače sin pokojnog Anatolija Rahljina, Putinovog džudo oca i vrlo bliskog prijatelja. Putin je i danas član ovog kluba koji praktično funkcioniše kao porodica. Kada smo boravili u Sankt Peterburgu on je otvorio turnir i pored svih svojih obaveza puna dva časa gledao borbe. Ne treba ni pričati da Turbostrojitelj ima najbolje moguće uslove, o kojima mi samo možemo da sanjamo, ali nadam se da ćemo i mi dobiti, što se kaže, krov nad glavom i mogućnost da rastemo onako kako smo zamislili –rekao je Ćup.

Ruska ekipa boravila je u Banjaluci pet dana, a novi susret već je zakazan za maj 2019. godine.

– Ponovo su nas pozvali na svoj memorijalni turnir “Anatolij Rahljin”, što nam mnogo znači. Prvi put je naš takmičar Jovan Lovrić zauzeo pet mjesto u vrlo jakoj konkurenciji i pokazao da imamo talenat i da ispravno radimo. Takvi turniri mnogo znače našim mladim takmičarima da postanu zreli i nauče nešto novo. Mnogo znače i nama, jer imamo priliku da vidimo kako to organizuju oni najbolji – rekao je Ćup.

Džudo klub Banjaluka nedavno je bio organizator 12. memorijala “Stevan Marković”, za koji je dobio pohvale i gostiju iz Rusije, ali i čelnika Džudo saveza BiH.

– Ugostili smo više od 400 takmičara iz 31 kluba i pokazali da smo sposobni da konkurišemo za organizaciju balkanskih i evropskih takmičenja pod okriljem Evropske džudo federacije. Za ovaj turnir smo nabavili nove tatamije – rekao je Ćup.

Nedostaje sala za treninge

Džudo klub Banjaluka egzistira od 1985. godine, iako je nekoliko puta mijenjao ime. Najveće uspjehe bilježio je poslije rata, a danas ima nekoliko vrlo zanimljivih takmičara koji nagovještavaju velike domete. Iz kluba ističu da im je nedostatak prave dvorane za treniranje najveći problem, kao i ostalim džudo klubovima iz Banjaluke, pa se nadaju da će u što skorijem roku dobiti svoj krov nad glavom.

“Glas Srpske”