Kada se hipotetički pričalo o tome ko će prvi podići glas za nezavisnu Republiku Srpku, uvijek su se u prvi plan stavljani Srbija, Rusija, Kina,…. Međutim, odgovor je stigao iz srca Evrope, iz Austrije. Po svemu sudeći novi predsjednik Austrije povući će obarač ka rascjepu BiH.

Kandidat sa najviše izgleda za uspjeh na predstojećim (22. maj) izborima za predsjednika Austrije Norbert Hofer, izazvao je pravu političku buru svojim izjavama o stanju u BiH i podrškom nezavisnosti Srpske.

–  Sa ovakvom politikom Hofer će i dalje biti dobrodošao u Banjaluku, ali ne i u glavni grad BiH, u Sarajevo  –  izjavio je visoki predstavnik u BiH Valentin Incko, koji je oštro kritikovao svog sunarodnjaka, trećeg predsjednika Parlamenta i kandidata Slobodarske partije za predsjednika Austrije.

Incko je u razgovoru za bečki list Standard ocjenio da Hoferovi istupi o stanju u BiH i njegova podrška predsjedniku RS Miloradu Dodiku – ruše državu BiH.

Hofer, ubjedljivi pobjednik nedavno održanog prvog kruga predsjedničkih izbora, tokom poslednjeg susreta sa predsjednikom RS Miloradom Dodikom u Beču, između ostalog, poručio je da „100 odsto“ podržava napore Srpske u smislu samoopredjeljenja u budućnosti.

Nešto što ne pripada istom, ne može da raste zajedno – kazao je Hofer i zatražio od svog zemljaka, visokog predstavnika Incka, da vodi objektivniju politiku u BiH.

S druge strane, Incko odgovara da bi ono što Hofer promoviše uništilo državu BiH.

– To je potpuno neodgovorno i neprihvatljivo. Nepromišljeni povici spolja koji se tiču referenduma u BiH idu u potpuno pogrešnom pravcu i graniče se sa lakoumnošću – kazao je Incko.

On tvrdi da bi „jednostrana podrška samo jednoj grupi naroda uništila pažljivo izgrađenu ravnotežu i mogla bi dovesti do daljih napetosti“.

– Austrija je dobrodošao partner i najveći investitor na Balkanu upravo zbog svoje uravnotežene spoljne politike. Jednostrani potezi mogu naškoditi našem ugledu – zaključio je Incko.

Nakon susreta Dodika i Hofera, kandidat za austrijskog predsjednika, na pitanje novinara da li podržava RS u najavljenom referendumu o pravosuđu, rekao je: „Mi podržavamo RS u svim aktivnostima“.