Mihajlo Zvonar, košarkaš banjalučkog Borca zanimljiv je sagovornik po mnogo čemu. Pored toga što predvodi banjalulane u povratku u bh elitu, iako ima 25 godina, već ima značajno internacionalno iskustvo, a pokretač je i jako zanimljivog takmičenja,  “Biznis lige Banjaluka”. Nastupao je u ekipama Santander i Taragona. Košarkašku karijeru započeo je u banjalučkom KK Radivoj Korać, dok je u Španiju otišao iz KK Prijedor. Krajem 2018 potpisao je za KK Borac……

Košarku sam počeo trenirati 2003. godine u KK Radivoj Korać, tačnije kada sam imao 11 godina. Tamo sam prošao kroz sve selekcije od pionirske do seniorske i zahvalan sam trenerima i upravi tog kluba na ulaganju u mene i moj razvoj i na korektnom odnosu prema meni. Nakon toga sam nastupao za par klubova u Srpskoj i Federaciji BiH.  Prije tri godine osvojio sam šampionsku titulu Srpske sa KK Prijedor. 

Slijedi prekretnica? 

Dobrim igrama u Prijedoru zapao sam za oko mnogim klubovima, a karijeru sam nastavio u Španiji, prihvatio sam ponudu od BC Cantbasket La Gallofa iz Santandera. 

Španija je sasvim sigurno nezaboravno iskustvo? 

Španci su veliki zaljubljenici u košarku i ogroman novac se ulaže u infrastrukturu, razvoj mladih selekcija i u promociju seniorskih ekipa, ali sav taj novac počiva na privatnom kapitalu, država se ne petlja u tržište izuzev u slučaju BC Real Madrid, on se finansira iz svih sfera društva. Na utakmicama publika naprosto uživa, tenzije nisu prisutne kao naprimjer kod nas na prostoru EX-YU, kod njih prvenstveno ljudi odlaze na utakmice da se opuste i uživaju, a tek onda da ostvare pobjedu, mada to ne znači da manje žele pobjedu nego mi, dok je kod nas obrnut slučaj. Neuporedivo bolji uslovi za bavljenje košarkom krase Španiju, od infrastrukture dvorana do odnosa odgovornih pojedinaca za sve uzrasne kategorije i njihov napredak.

A, onda bum! Banjaluka dobija svoju ligu? 

– Nektar biznis-rekreativ liga je “osvježenje” za grad Banjaluku, ona je najmasovnije amatersko takmičenje na prostoru bivše Jugoslavije sa 20 ekipa i oko 265 registrovanih rekreativaca iz Banjaluke i šire. Lično sam prezadovoljan sa odzivom, a ideja je došla iz Beograda, tamo se njeguje ovakav vid takmičenja već godinama unazad, a mi smo osjetili da je pravi trenutak da realizujemo ovakav projekat i u Banjaluci smatrajući da ona ima potencijal za to.

Vratimo se na Španiju, imaju li naši čitaoci čuti šta zanimljivo? 

– Ispričaću vam i jednu anegdotu iz perioda kada sam igrao za CB Tarragona, u prethodnoj sezoni 2017/2018. Naime, igrali smo gostujuću utakmicu protiv BC Girona a jedan od vlasnika BC Girona je i Mark Gasol, svi znamo ko je on i koju reputaciju nosi uz sebe. Dok smo igrali meč, meni su se pertle na patikama non-stop odvezivale, i prilikom jednog faula na meni u trenutku šutiranja slobodnih bacanja sam odlučio da zavežem pertle još jače, i krajičkom oka spazio Gasola u dvorani, nisam imao predstavu da se on nalazi u Evropi. Krenuo sam da šutam slobodno bacanje, u međuvremenu su mi se ruke odhladile a i obuzela me iznenadna trema, te sam šutnuo air-ball, dakle lopta nije ni dodirnula obruč niti mrežicu, drugo slobodno bacanje sam pogodio. Kasnije dok smo gledali snimak sa utakmice, primijetili smo nešto krajnje neobično prilikom mog izvođenja slobodnog bacanja. Naime, neko je u dvorani uzviknuo air-ball sekundu prije nego ću ja uputiti air-ball sa slobodnog bacanja, tek kasnije smo na snimku vidjeli da je to bio upravo Mark Gasol, što je izazvalo salve smijeha među mojim saigračima.