Pod dirigentskom palicom generalnog direktora ŽRS Dragana Savanovića se ponovo odvija neviđen diskriminatorski odnos prema visoko obrazovanim kadrovima, u prvom redu, mašinske i elektro struke što potvrđuje da sa pravom nosi epitet “zloglasni Svanović”.

Ovako dijalog počinje jedan od mnogih radnika ŽRS koji je Savanovićevu samovolju osjetio na svojoj koži.

Savanović u ŽRS radi šta mu je volja, neizvršavanjem pravosnažnih i konačnih odluka inspekcija Republike Srpske, pravosnažnih sudskih presuda, ne samo da ne poštuje institucije i pravni sistem Republike Srpske, nego ga izlaže ruglu. Dijelenjem otkaza kome, kako i kada želi i mnogim samovoljnim postupcima kojima smo dovođeni na rub egzistencije Savanović je opravdao nadimak “zloglasni” koji nosi u međusobnoj komunikaciji sve većeg broja nas istomišljenika u ŽRS. Zaista opravdano nosi epitet “zloglasnog” zbog mnogo toga, počev od egzistencijalnih pitanja  zaposlenih u vezi sa nezakonito predloženim i donesenim odlukama o umanjenju primanja, i drugim diskriminatorskim odnosom koji smo lično osjetili na svojoj koži,  u odnosu na nas mnogobrojne. Egzistencijalno je mnoge od nas ugrozio, umanjenjem prava i za mene je zaista zloglasan, a kada sebi uzima više prava nego što ima, kada se stavlja iznad zakona u kakvoj takvoj demokratiji, u miru, kakav je mogao biti u ratu i ratnim okolnostima ?!

Samostalni sindikat mašinovođa je ovih dana, tvrdi u daljem izlaganju naš izvor, pokrenuo sudski postupak kojim će pokušati zaustaviti samovolju “zloglasnog”. Informaciju potvrđuje prijavom Osnovnom sudu u Doboju u kojoj se traži poništenje zaključenog konkursa za izbor izvršnog direktora Poslova operacija.

Savanović je prema navodima u tužbi izvršio “Izmjene i dopune sistematizacije radnih mjesta u ŽRS” kojima je u “Posebnim uslovima” se za mjesto “Izvršni direktor Poslova operacija”  traži VSS, diplomirani inženjer saobraćaja dok su za izvršioce na preostala tri mjesta utvrđeni profili kao i ranije.

Naš izvor tvrdi da je Savanović ovim potezom obezbjedio da ovo radno mjesto konkuriše ograničen broj izvršilaca kako bi prošla njemu bliska sugrađanka Milomirka Vukojević iz Prijedora koja je na njegov prijedlog postavljena za vršioca dužnosti. “Zloglasni” se smišljeno riješio nekolicine diplomiranih inženjera saobraćaja iz Doboja, otkaze je podijelio Slobodanu Lazareviću, Ranku Orozoviću i Marku Vasiljeviću. Prvoj dvojici je nakon okončanog sudskog spora isplatio po 100.000 KM, a oni su sa ratnim stažom u dvostrukom trajanju ostvarili penziju, jer im je to bilo isplativije nego raditi još desetak godina. Marko Vasiljević  poslije nezakonitog otkaza vodi sudski spor koji će sigurno dobiti, što je Savanoviću poznato, ali je bio cilj da ga eliminiše kako bi njegova bliska prijateljica bila bez konkurencije.

NADZORNOM TUZBA KONKURS

Na njegov prijedlog izmijenjena je sistematizacija “Posebni uslovi’’ tako da izvršni direktor Poslova operacija od ove izmjene ne mogu biti diplomirani inženjeri elektro tehnike, diplomirani inženjeri mašinstva. Ovu lakrdiju je pokušao ispraviti sadašnji saziv Nadzornog odbora, pa je na sjednici održanoj dana 09. septembra ove godine  donio Odluku kojom je obavezao Upravu, da do naredne sjednice pripremi Prijedlog “Izmjena i dopuna sistematizacje ŽRS” kojom bi se poništile prethodne izmjene o brisanju Posebnih uslova kojima su onemogućeni da konkurišu na radno mjesto izvršnog direktora elektro i mašinski inženjeri.

Naš odlično upućeni izvor na kraju kaže, evo potvrde da Savanović zaslužuje naziv “zloglasnog”, Poslovi operacija se sastoje iz  Sektora eksploatacije u kome je direktor diplomirani saobraćajni inženjer, Sekotra Vuče vozova u kome je direktor diplomirani mašinski inženjer, Sektora Održavanja šinskih vozila u kome je direktor mašinski inženjer, lica sa radnim iskustvom na ova tri mjesta direktora i VSS saobraćajnog, mašinskog ili elektro smjera, su do posljednjih nezakonitih izmjena sistematizacije na prijedlog Savanovića, su ispunjavala uslove radnog mjesta izvršni direktor Poslova operacija. Složio se i Ministar Neđo Trninić da je izmjena sistematizacije diskriminatorska i neodrživa, ali je predložio kompromis, da se ovoga puta izabere saobraćajac a po izboru sistematizacija “uskladi sa zakonom”. Nedorastao i nezreo stav Ministra naš sagovornik tumači još jednom političkom zloupotrebom kadrova DNS koji su ŽRS doveli na rub ambisa.