Malo je nedostajalo da Vidovdan 2019. godine zavije najmanje dvije porodice mašinovođa u crno.

Tačno sedam dana prije ovogodišnjeg Vidovdana objavili smo tekst pod naslovom : ”Mašinovođe šalju u smrt”, a baš na Vidovdan 28. 06. 2019. godine obistinilo se ono što smo predviđali. Prije nego što nastavimo sa opisom, umalo tragičnog događaja i da su odgovorni redom obaviješteni sa realnom opasnosti i upozoreni u našem tekstu OVDJE.

Radnici Sekcije Održavanja šinskih vozila Doboj su prilikom kontrolnog pregleda osovinskih slogova na elektrolokomotivi 441-004 otkrili da je tokom prethodne vožnje lokomotive na četvrtoj osovini došlo do okretanja osovine u glavčini točka što je nezapamćen slučaj u postojanju Željeznica u bivšoj SFRJ.

Dugačak je lanac odgovornih koji su u bezbroj dopisa detaljno informisani o opasnostima koje vrebaju učesnike u saobraćaju zbog upotrebe sedam novih osovina obrađenih na neispravnoj ”Savanovićevoj presi”. Nakon loma tri od sedam osovina iz itse serije preostale četiri su povučene iz upotrebe ali ne i škartirane-uništene, vraćene ili date dobavljaču ili proizvođaču na raspolaganje.

Vršioc dužnosti generalnog direktora Zoran Ilinčić,  Dragan Savanović koji je predložio Ilinčića na mjesto v. d. generalnog i postao njegov Savjetnik koji se zvanično, prema pisanim zvaničnim dokumentima u čijem smo posjedu, predstavljao i kao Izvršni direktor. Dvojac Ilinčić-Savanović  su uz znanje i saglasnost Ministra Neđe Trninića pustili u saobraćaj elektrolokomotivu na kojoj su prethodno ugrađene 4 iz serije od 7 novih, ali prilikom obrade na ”Savanovićevoj presi” pokvarenih osovina. U ovu suludu avanturu uključio se Goran Koričić direktor Sektora OŠV ŽRS, koji je neovlašteno i nestručno bez tehničkih pomagala i sredstava izvršio i zadokumentovao svojim potpisom i pečatom Sektora, ”ekspertizu” čime je postao jedan među odgovornima u lancu odgovornih za putovanje prugama ŽRS ”lokomotive smrti.” Koričić je po ko zna koji put  pokazao inženjersku nestručnost i nesposobnost, ovoga puta tvrdnjom koju je ovaj samozvanog ekspert naveo u ekspertizi  da se preostale četiri od sedam osovina mogu pustiti u saobraćaj jer je do loma prethodne tri došlo usljed porozivnosti materijal od kojih je ovih sedam osovina izrađeno. Objektivno Goranu Koričiću nije trebalo stručnosti da zaključi da se osovine izrađene od porozivnog materijala, kako je zaključio, ne smiju puštati u saobraćaj. Nije trebalo stručnosti ni prvim odgovornim u lancu odgovornosti Neđi Trniniću, Zoranu Ilinčiću, Draganu Savanoviću da zaključe da lokomotiva sa ovim osovinama ne smije u saobraćaj. Odgovornima ne nedostajalo pameti koliko posjeduje kontrolno prijemni organ koji se u ŽRS redovno zaobilaze ili mobinguju. Koričićevu ”ekspertizu” i misljenje da se lokomotiva serije 441-004 može pustiti u saobraćaj sa o0sovinama pokvar enim prilikom obrade na ”Savanovićevoj presi”. Korumpirani tužilac Okrućnog tužilaštva u Doboju je istragu o ”Savanovićevoj presi” usmjeio u pogešnom pravcu podižući optužnicu protiv lica koje nije ni ovlašteno za zastupoanje i predstavljanje ŽRS, za razliku od Dragana Savanovića koji se pored stručnih mišljenja kontrolora Unutrašnje kontrole odlučio na kupovinu i isplatu punog iznosa za presu, čime će se po okončanju krivičnog postupka detaljno baviti ekipa novinara istraživača.

Vratimo se ”lokomotivi smrti”, elektrolokomotivi 441 004 koja je  je pukom srećom isključena iz saobraćaja baš na Vidovdan 28. 06. 2019. godine, koji je neznanjem, nestručnošću svih u lancu odlučivanja, kako u ŽRS tako i u resornom Ministarstvu, mogao biti ”najcrnji Vidovdan”, ne samo u istoriji ŽRS nego Republike Srpske i njenog člana Vlade Neđe Trninića koga golemi kapital čini bahatim.

Puno razloga da vjeruju i budu vjernici imaju mašinovođe koje je smrt ili trajna spriječenost za rad, slučajno mimoišla po četvrti put kada je došlo do lomova, odnosno okretanja osovine točka iz iste serije obrađene na ”Savanovićevom strugu”. Među brojnim mašinovođama koji su upravljali ”lokomotivama smrt” kruže krilatice :”Nema smrti bez suđena dana”, ali oni objektivniji su mišljenja da ”u sudbinu treba vjerovati, ali je ne treba izazivati”, treći poručuju neodgovornima Ilinčiću, Savanoviću, Korčiću, Pecikozi…”Naša Krsna slava i naš zaštitnik jeste Sveti Vasilije Ostroški, ali je pitanje do kada će nas štititi od vaših gluposti, Neđi Trniniću se za razliku od vas lako igrati našim životima, njega će u slučaju našeg stradanja zaštiti kućni prijatelj Radovan Višković iz Milića, a ko će i dali će vas zaštiti ?!”….