Restruktuiranje:

I napokon, došao je i taj dan “D”.Željeznice Republike Srpske A. D. Doboj, predale su svu potrebnu dokumentaciju u Osnovni sud u Doboju, kako bi se pristupilo dugo najavljivanom procesu restruktuiranja Željeznica R S. U velikoj žurbi, sredinom ceste, ne mareći za saobraćajne propise, poprijeko pa pravo u Sud, uputio se lično v. d. generalni direktor Slavko Gligorić. U društvu svog savjernika za pravna, vjerska i stranačka pitanja Milenka Bilića, zakucaše na vrata pisarnice Suda. Puni nade, elana i samozadovoljstva. Obzirom, da su svi Gligorićevi savjetnici od reda članovi DNS-a, bilo je za očekivati da će dokumentacija biti puna manjkavosti, netačnih i površnih podataka.

 

Dovoljno je samo spomenuti ime polupravnika Dračenke Lalič, direktora Sektora za kadrovske poslove, koja kontroliše i frizira bazu podataka zaposlenih u ŽRS. Njena karijera je blisko vezana za period Sretena Telebaka i Dragana Savanovića, a punu afirmaciju doživljava dolaskom i imenovanjem Slavka Gligorića na dužnost v. d. generalnog direktora.

Epilog je unaprijed bio poznat.Sud nije uzeo u razmatranje dokumentaciju već je vratio kao nepotpunu. Apsurd da bude veći, dokumentacija nije ni potpisana. Padoše na prvom koraku i prvom ispitu, mada im ovo nije prvi pad… Neko mora da objasni Gligoriću da proces “restruktuiranja” nije ni privatna ni porodična stvar, niti je ostavinska rasprava, a ni stranačka stvar. Trebao mu je to neko objasniti, neko ko ja pravnik. Toliko o tome. Polupravnici, kako u žargonu govore zaposleni u ŽRS za one koji posjeduju dokaze da se mogu služiti zvanjem pravnika makar bili pravno neuki i ma gdje god da su završili fakultet za stjecanje ovog zvanja, trebali bi ponovo u klupe ali bez prepisivanja, ako je i potrebno prepisivati na svakom mjestu na kome su došli u posjed (polu)pravničke diplome.

Pandorina kutija;

U maniru velikog diktatora, koji u panici sumnja u sve oko sebe, Gligorić je počeo vršiti smjene. Prva na udaru lika, koji pored svoga imena stavlja diplomirani inženjer, našla se Šef kabineta Gordana Ilinčić, koja je dugi niz godina obavljala ovu dužnost. Za Ilinčićku važi da je vrijedna, radna i da je veliki profesionalac i poznavalac prilika i neprilika u ŽRS. Očigledno da Gligoriću i njegovoj samovolji ne odgovaraju ovakvi. Upućeni tvrde da se Gligorić i te kako okoristio na račun ŽRS sa pozicije narodnog poslanika a za vrijeme mandata Dragana Savanovića. Gligorić je ovom smjenom nesvjesno otvorio “pandorinu kutiju” jer Gordana Ilinčić je zadnja osoba sa kojom trebaju ulaziti u sukobe Slavko Gligorić i Dragan Savanović.

Dolaskom Gligorića na dužnost, naprasno na bolovanje odlazi Tatjana Nikolić, direktor Sektora za nabavke i prodaju. Za ovu ženu i mladu majku kolege imaju samo riječi hvale. Njena karijera počinje u pisarnici i daktilo birou preduzeća. Njena brzina i vještina kucanja, preporuka je za rad u raznim komisija a posebno u postupku javnog nadmetanja tj. tenderima. Vremenom, postaje i aktivistkinja DNS-a i kandidat za odbornika na listi DNS-a. Političkom podrškom postaje direktor Sektora za javne nabavke. Više od decenije je na tom radnom mjestu i uživa povjerenje svih generalnih direktora. U Sektoru je stvorila bedem poslušnih i odanih, čuvajući leđa i sebi i nadređenima.

U tom sistemu, očigledno se nije snašao Slavko Gligorić, koji ne shvata da postoji Zakon o javnim nabavkama BiH, RS, te plan javnih nabavki, procesi,  procedure, rokovi..

Nestrpljivi v.d. generalnog Gligorić, suviše je lično, moglo bi se reći i privatno shvatio ulogu direktora ne mareći za zakon i procedure o javnim nabavkama. Za Nikolićku važi da ne trpi “nepotvrđene autoritete” te odlazi na bolovanje. Očigledno je shvatila da Gligorić postupak javnih nabavki poistovjećuje sa nabavkom hrane i pića “za porodičnu slavu” gdje nikome ne podnosiš račun i izvještaje. U ovom vakumu, Gligorić maksimalno koristi mogućnost sklapanja ugovora direktnim sporazumom, gdje na taj način popravlja porodični i kučni budžet.

U tome mu uveliko pomažu, bivši direktor sektora za OŠV Banja Luka Vuković Veljko i bivši direktor Sekcije za OŠV Doboj Stojaković Željko, Savanovićevi glavni operativci za kvarove i opravke na željezničkim šinskim vozilima i svu opremu koja je vezana za radioničke usluge. Ovaj dvojac je učestvovao u namiještanju usluge za opravke DMG 813/814 koja je plaćena stotinama hiljada KM a koje je  poslije opravke i remonta završila na smetljištu. Za svoj rad na terenu i lobiranje za izbor izvođača usluga opravki, Dragan Savanović ih je debelo nagrađivao. Zahvaljujući privilegijama nedolaska na radne zadatke u ŽRS osim zbog primanja plate i njenih naknada, Veljko Vuković svojim svakodnevnim osamčasovnim prisustvom na privatnog fakulteta je dogurao do Dekana, a Stojaković Željko do kontrolora u Sektoru nutrašnje kontrole, što je lično shvatio kao degradiranje u službi. Svoju frustraciju nerijetko liječi alkoholom i sve češćim opijanjem i netriježnjenjem tokom  radnog vremena.

Kontraverzni dekan Vuković i alkoholičar Stojaković u zadnje vrijeme omiljeni su gosti u Kabinetu v. d. generalnog direktora, otpravnika Slavka Gligorića. Naravno, po istom zadatku, samo za drugog gazdu i kormilara, Slavka Gligorića. Prvi je savjetnik, ugovarač i inkasant, a drugi je kurir i operativac.

Izborni štab DNS u Kabinetu generalnog direktora Gligorića:

Gligorić se formalno odrekao predsjednika GO DNS Doboj ali snažno vodi kampanju na željeznicama i koristi željetničke resurse da ojača raspolućeni DNS na lokalu. Interesantan je jedan od mnogih računa iz ugostiteljskih objekata, na primjer iz Teslića u visini više stotina KM, a poklapa se sa sjednicom Izvršnog odbora DNS, na kojoj je prisustvovao Gligorić i sada već bivši predsjednik Marko Pavić kome je to bio i zadnji ručak u DNS-u. Na toj sjednici je diskutovao i suprotno svim zakonskim normama, sukobu interesa, članovima DNS obećao pedeset radnih mjesta na ŽRS.

 

Upravo je raspisan konkurs za prijem prve grupe (dvadeset radnika) u radni odnos a trijaža će se vršiti po već utvrđenim stranačkim spiskovima. Da Gligorić ništa ne prepušta slućaju, formira komisiju za izbor radnika po javnom oglasu, koju mahom čine članovi DNS-a, provjerene polupravničke perjanice. Predsjednik komisije za prijem radsnika u ŽRS je Boris Jaćimović, Gligorićev novopečeni Šef kabineta generalnog direktora, Šef izbornog štaba DNS-a, nesvršeni student Pravnog fakulteta u Banja Luci i Kragujevcu i partijski čovjek od povjerenja.

Zamjenik predsjednika Komisije za prijem je direktoror Sektora za kadrovske poslove, oronula starleta i polupravnik, Draženka Lalić. Njeno obrazovanje je sticano u vihoru rata kao i u posleratnom periodu. Drugi član je takođe Gligorićev džoker, Željko Đurić, raspoređen na dobro plaćeno radno mjesto koje nije sistematizvoano pa je i nepostojeće. .Đurićev zamjenik je Dejan Kovačević, aktivista DNS, Gligorićev potrčko i kafe kuharica u stranci. Treći član komisije, Nebojša Radojčić, direktor Sekcije za STD Doboj, član DNS, bivši otpravnik vozova i Gligorićev slijepi poslušnik. Dalje nabrajanje članova Komisije za prijem u radsni odnos na ŽRS je apsurdno i besmisleno. Okosnicu komisije čine “dobro uštimani mrtvaci” jer ako ne sprovedu nalog Gligorića, sudbina im je neizvjesna.

Da Gligorić sprema novo pojačanje u svom timu, govori nam podatak da je održao sastanak sa bivšim “doživotno suspendovanim FIFA sudijom” i bivšim direktorom Sektora za Vuču vozova Doboj, Novom Panićem. Sastanku u gradskom hotelu Park, prisustvovao je i Gligorićev Savjetnik, polupravnik Milenko Bilić. Tema sastanka je model, način i uslovi vraćanja Panića, koji je dobio otkaz ugovora o radu, na radno mjesto u ŽRS. Panić prvi put u  žižu javnosti dospijeva kada ga je disciplinska komisija FIFA i UEFA doživotno odstranila iz sporta zbog namiještanja međunardone utakmice. To je bio veliki šamar za sportsku javnost, Fudbalske saveze Republike Srpske i BiH. Panić se politički angažuje u DNS i rodbinskim vezama dolazi na mjesto direktora Sektora Vuče vozova Doboj. Svojim bahatim ponašanjem, ponovo dospijeva u medijski centar ali ovoga puta sa ozbiljnijim posledicama. U čitav slučaj uključuju se istražni organi i  Okružno tužilaštvo u Doboju. Utvrđeno je da su Panić i njemu  podređeni, po njegovom naređenju, u namjeri stjecanja poroptivpravne imovineske koristi za sebe i druge, falsifikovali i krivotvorili javne isprave. Vuk dlaku mijenja ali ćud nikada. Po sudskoj odluci, Panić je morao da namiri štetu preduzeću a poslije sprovedenog disciplinskog postupka uručen mu je otkaz ugovora o radu u ŽRS. Naravno, Panić je odavno na bolovanju izbjegavajući da primi otkaz ugovora o radu. Da je bio bolestan to zasigurno stoji, ali je veoma teško ustanoviti od koje bolesti toliko dugo boluje. Jedno je sigurno da boluje od kleptomanije i prevelike ljubavi prema novcu.

Sada je na potezu v. d. direktor Gligorić i njegov polupravnik Milenko Bilić. Kako nadmudriti FIFA i UEFA, kako nadmudriti Tužilaštvo i Sud, te abolirati Novu Panića i vratiti ga na posao. Od Bilića su u ŽRS doživljavali svega i svačega ponajviše izgubljene desetine miliona KM kada je generalni po njegovim pravnim savjetima i odredio visinu toplog obroka u visini poloivne onoga što je utvrđeno Kolektivnim ugovorom ne znajući da isti ima snagu Zakona.  Da li je Gligorićev pravno neuki polupravnik pripremio još jedno iznenađenje i dali je ono na pomolu ?

DNS reprezentacija:

Dolaskom Gligorića na čelo ŽRS, akcionarsko društvo u vlasništvu osnivača Republike Srpske, pretvorio je u akcionarsko drušvo Gradskog odbora Demokratskog narodnog saveza Doboj. Sve ključne funkcije u upravljačkoj strukturi organa Preduzeća zaposjeli su članovi lokalnog DNS koji su do sada mahom bili na listama, kako za lokalne tako i za parlamentarne izbore. Podsjećanja radi, polupravnik i oronula dama Draženka Lalić, bila je kandidat za poslanika ispred DNS za NSRS 2014 godine kada je osvojila 730 glasova. Obzirom da je proteklo šest godina, biologija je učinila svoje, pa je za očekivati da na sledečim lokalnim izborima osvoji 370 sigurnih glasova.

Ništa bolje nije prošao ni Dejan Kovačević na izborima 2018. godine kada je kao kandidat za poslanika za parlamentarnu skupštinu BiH, ovaj Gligorićev potrčko i kafe kuharica doživio pravi fijasko. Kovačević bi mogao poboljšati rezultat jer sada će primiti u radni odnos u ŽRS 50 svojih stranačkih kolega sigurnih glasača.

Nebojša Radojčić, takođe kandidat koji je sa liste pod rednim brojem 6 ubilježio  rezultate na nivou statističke greške ali startna pozicija će mu biti drugačija jer i on kao član Komisije za prijem kolega iz DNS u radni odnos u ŽRS ima pravo na glasove onih kojima ispuni obećanje da će biti primljeni u radni odnos u ŽRS, posebno što će im on biti direktor u Sekciji STD Doboj

Jaćimović Boris, Šef kabineta generalnog direktora i ”kapiten” DNS reprezentcije, iako nesvršeni i neuspješni student Kragujevačkog fakulteta, je na listi DNS pod rednim brojem 15 ubilježio solidne ali ne dovoljne rezultate za prolaz na minulim izborima. Uživa veliko povjerenje kod Gligorića ali i podozrenje jer ga bije glas da je pametniji od Gligorića za što i nije potrebna naročito znanje, obrazovanje pa čak ni trud.

Gligorić je godinama obećavao i obmanjivao članstvo da bi sebi njihovim glasovima obezbjedio dva mandata u Narodnoj Skupštini Republike Srpske.

Manipulatorski i licemjerno, često organizuje radne akcije tipa uređenja školskih dvorišta, lokalnih putnih komunikacija i grobalja. Skoro je na takvoj jednoj akciji zabilježen incident a glavni akter je bio lično on, Slavko Gligorić, gdje je bukvalno najuren sa seoskog groblja u selu Osječani. Psovke upućene njemu nisu za interpretaciju u ovom tekstu.

Bili smo svjedoci da nije bilo Pavićevog popuštanja oko otimačine za stranački tron koje brojne lešinare podsjeća na miris novca, prolili  bi se ”potoci” krvi. U post Pavićevom vremenu sve po starom, ŽRS će ući i u četvrtu godinu sa vršiocem dužnosti generalnog što je u skladsu sa ličnim interesima pojedinaca iz stranačkih vrhova. Vršioc dužnosti krade, ali i stranačkim ocima dade koliko traže dok je gomile no0vca malo teže izvući od generalnih kada nisu vršioci dužnosti. Slavka Gligorića od penzije ”po sili zakona” dijeli nekoliko mjeseci, dali će Gligorić uskoro u penziju ili će, i na koji način izvesti ”salto” i ostati u radnom odnosu ili ne u nstavku teksta. Za koliko mjeseci će Gligorić u penziju ili na koji način će izigrati Zakon i kako da nebi otišao u penziju ?! O tome i drugim temama u narednom tekstu.

 

Nastavak slijedi….!