Predsjednik FSBiH Vico Zeljković je nakon imenovanja Sergeja Barbareza na mjesto selektora “reprezentacije BiH”zmajeva” istakao da je zadovoljan ovim izborom, kao i sa Emirom Spahićem, koji je novi direktor reprezentacije.

Nalgasio je da je Izvršni odbor jednoglasno donio odluku o imenovanju Barbareza na mjesto selektora te da je teško očekivati iskorak sljedeće godine s obzirom na osam paklenih utakmica.

– Sigurno je da je ovaj dan bitan za fudbal u BiH, ovdje su dva velika imena fudbala u BiH i zaista smo srećni što smo uspjeli da se dogovorimo da u naredne četiri godine izađemo pred sportsku javnost i da pokušamo da uradimo dobre stvari za fudbal u BiH. Želim da iskažem zadovoljstvo što smo bez obzira na nesuglasice iz prošlosti, te stvari smo prevazišli, sjeli smo za stol, ljudski se dogovorili, pričali o fudbalu i kako treba da reagujemo kako bi fudbal u BiH krenuo boljim putem. Ja kao predsjednik Saveza sam ranije izjavio brojne stvari, rekao sam da Barbarez neće biti selektor dok sam ja tu, ali to je bilo u afektu. Samo budale ne mijenjaju mišljenje, ja nisam sujetan i nije mi bilo teško u interesu reprezentacije da sjednem sa Sergejom i da se dogovorim. Ništa manje zadovoljstvo što je tu i Emir Spahić, ovo je jedan tim koji će u budućnosti donijeti dosta toga dobrog za fudbal u BiH. Zvjezdan Misimović prelazi na mjesto savjetnika, ostaje u rukovodstvu Saveza, ali ne na poziciji direktora. U razgovoru sa Zvjezdanom sam naišao na njegovu saglasnost da idemo u ovom smjeru te da je za fudbalu BiH najbolje da ovo uradimo – rekao je Zeljković pa nastavio u jednom dahu:

-Izvršni odbor je bio jednoglasan i na zadovoljstvo svih smo završili posao i zato smo ovdje sa vama. Ugovor će biti potpisan na četiri godine, nama je ova godina jako teška, imamo osam paklenih utakmica, ove godine nije realno očekivati rezultate već je treba iskoristiti za pripremu za sljedeće cikluse i plasman na Euro i Svjetsko prvenstvo. Naravno da se nećemo predati, pokušaćemo u svakoj utakmici, ali Savez razmišlja da smo svjesni da nam predstoji težak period te da nije realno očekivati iskorak. Ako se on desi bit ćemo presrećni.

Zeljković je istakao da će Barbarez sam u saradnji sa Spahićem birati svoj stručni štab, a ko će biti u njemu, bit će jasnije uskoro.

-Selektor je dobio mandat da imenuje stručni štab i imaće potpunu slobodu oko imenovanja svojih saradnika zajedno u saradnji sa sportskim direktorom. Detaljno smo razgovarali o svim pitanjima iz prošlosti, u budućnost ne možete ići ako se ne usaglasite o stvarima iz prošlosti. Fudbal je pobijedio, kad su ljudi tu s dobrim namjerama onda se sve nesuglasice mogu prevazići. Analizirali smo sve što se dešavalo od 2021. do prije neki dan, znali smo i tada da Barbarez nema iskustvo, ali kada smo stavili sve elemente na stol i pogledali u Evropi šta se dešava, nije nam bilo teško s tog stanovišta. Na kraju smo Misimović i ja se usaglasili da je to najbolje za fudbal u BiH i da trebamo ići u ovom smjeru. Vjerujem u rezultate, ali pokušavam da skinem pritisak sa selektora i ekipe koja treba tu da dođe. Svjesni smo da su sve reprezentacije top nivoa i da će trebati podrška selektoru, želim da ima podršku kad nam stvari ne krenu kako treba. Suvišno je pričati o kvalitetama Engleske i Italije, ako ostanemo homogeni i ako nam svima bude zajednički interes možemo očekivati lijepe stvari. Očekuje nas težak trenutak, morat ćemo ostati zajedno i u krizi da isto razmišljamo te da gledamo naprijed pa iz toga da ostvarimo krajnji cilj, a to je plasman na Euro. Mi smo postavili dugoročni cilj, a ključni cilj je plasman na sljedeći Euro, ali ćemo probati da napravimo iznenađenje u Ligi nacija.

Zeljković je poručio da Barbarez nije pod pritiskom te da je ovo fantastičan tajming za imenovanje na mjesto selektora.

-Rezultati dosad su bili jako slabi, ali nisu bili ni tako katastrofalni, nije sve tako crno kao što se pokušava prezentovati. Nije sve tako ni tragično, trebamo biti oprezni oko ovih ciljeva, nije sve ni crno ni loše, uz dobru energiju i dobro vjerovanje možemo uraditi dobre rezultate. Ja sam sa Misimovićem razgovarao na temu selektora i usaglasili smo se da idemo u ovom smjeru pa sam ja preuzeo da odradim pozive, razgovarao sam sa njima. Misimović je opravdano odsutan jer ima od ranije preuzete obaveze. Barbarez nije pod pritiskom već onaj ko rukovodi Savezom. Niko nije očekivao da će Barbarez biti selektor već se razmišljalo o drugim imenima. Ovo se nije očekivalo te nije bio pritisak da se ide prema ovom izboru – zaključio je Vico Zeljković.