Početkom novembra 2017. godine objavili smo tekst pod naslovom: ”Zašto niko ne kažnjava Napredak?”….. https://pravdabl.com//zasto-niko-ne-kaznjava-napredak/

Šest mjeseci potom pitanje u naslovu, “Zašto niko ne hapsi kriminalce u BH fudbalu”, a da ih ima, ima ih, da ostavljaju tragove, ostavljaju, da se kriminal vidi i da se može dokazati, vidi se. Jasno je to svima samo ne privilegovanim srećnicima koji dobiše posao u policijskim i pravosudnim strukturama.

Plaćeniji su oni koji su zaposleni u policijskim, a posebno pravosudnim strukturama u BiH nego bilo koji od mladih i visokoobrazovanih BH građana koji su imali sreću da nađu posao van granica BiH, a da ne govorimo o armiji nezaposlenih. Plaćeni a ne rade, posao im je lak da lakši ne može biti. Da su željeli raditi i opravdati  visoka primanja koja im iz budžeta redovno obezbjeđuju  građani BiH, trag im je evo i ovaj tekst u Pravdi od 08. 11. 2017. godine pod naslovom: ”Zašto niko ne kažnjava Napredak ?” a i današnji pod naslovom: ”Zašto niko ne hapsi kriminalce u BH fudbalu ?” Na pitanje privilegovanih i dobro plaćenih u foteljama u pravosuđu i policijskim strukturama, a ko su kriminalci, odgovoramo im, ovi iz Napretka koji nedugo poslije našeg pisanja, popuniše Zapisnike kao da su omladinci Napretka igrali utakmice, a nisu ih igrali, provjerite Zapisnike i druga službena dokumenta, ispitajte službena lica i ideologa falsifikata službenih Zapisnika, Mirka Miloševića. Koga će te uhapsiti za falsifikovanje dokumenata, popunjenih Zapisnika neodigranih utakmica kao da su odigrane, pitajte predsjednike FK Napredak iz Donjeg Šepka Radivoja Lazarevića i FS RS Milu Kovačevića, ako ne znaju uhapsite njih, što nisu to spriječili ili sankcionisali.

Drugi koga su privilegovani trebali uhapsiti, odmah po završetku prve finalne utakmice KUP-a BiH igrane na Stadionu Grbavica u Sarajevu dana 2. maja 2018. godine između Željezničar i Krupe, su članovi Komisije za sudije i suđenje FS BiH, kontrolor suđenja i službena lica prvenstvene fudbalske utakmice 29. kola BH Telekom Premijer lige BiH igrane 29. aprila 2018. godine na stadionu ”Koševo” između Sarajeva i Radnika iz Bijeljine.

Osnov za hapšenje i sudsko procesuiranje Komisije za sudije i suđenje FS BiH su brojne zloupotrebe službenog položaja i ovlaštenja kao što je primjer delegiranja Dragana Petrovića, za glavnog sudiju, ne samo  prve finalne utakmice KUP-a BiH igrane na “Grbavic” u između Željeničara i Krupe  nego i ranijih delegiranja i odličnih ocjena ovom arbitru. Komisija za sudije i suđenje FS BiH je svjesno delegirala Dragana Petrovića za sudiju prethodno igrane utkamice 29. kola BH Telekom Premijer lige BiH sa zadatkom da pomogne Sarajevu u pobjedi protiv Radnika iz Bijeljine sa ciljem plasmana ispred drugih klubova, što je Petrović i učinio, nedosudivši tri kaznena udarca za tim iz Bijeljine…….  https://pravdabl.com//elcic-priznao-petrovic-zalutao-u-fudbal/ čime je direktno uticao na konačan rezultat utakmice (3:1), a što je osnov za skidanje sa liste sudija BH Telekom Premije lige BiH.

Udružena trojka iz Komisije za sudije i suđenje FS BiH  bi tokom pritvora trebala biti ispitana na okolnosti forsiranja Dragana Petrovića na način da nije kažnjen niti jedan ciklus pored činjenice da je tokom tekućeg prvenstva u BH Telekom Premijer ligi BiH, na utakmici igranoj u Gabeli između  Goška i Širokog Brijega direktno utjecao na konačan rezultat utakmice 2:1 u korist domaćina ne dosudivši dva kaznena udarca za  Široki. Umjesto ciklusa zabrane i skidanja sa liste, udružena komisijska trojka koju čine Ibahim Hasanbegović, Zoran Rebac i Dragan Banjac je sudiju Dragana Petrovića predložila za FIFA sudiju.

Napominjemo da nadležnost nad obradom opisanog fudbalskog kriminala i kriminalaca imaju bezbjednosni i pravosudni organi svih nivoa od najnižeg do najvišeg nivoa u MUP – u FBiH i RS, OSA/OBA, SIPA, do Okužnih, Kantonalnih, tužilaštava FBiH, RS i Tužilaštva BiH.

Posao jednostavan, izvršiti vještačenje snimaka prvenstvenih utakmica BH Telekom Premijer lige BiH sezona 2017/18, koje je vodio sudija Dragan Petrović i to Gošk – Široki i Sarajevo – Radnik (3:1),

Neophodno je kazniti odgovorne i u tom cilju izvršiti vještačenje snimaka utakmica BH Telekom Premijer lige BiH sezona 2017/18 zbog kojih su pauzirali i pali sa FIFA lista sudije Ognjen Valjić i Edin Jakupović.

Vještačenje bi dalo osnov za podizanje optužnice koja bi sigurno bila proširena na Komitet za sudije i suđenje, a većina osumnjičenih i optuženih bi tražila sporazum o priznanju krivice. Gledaoci sve slabije posjećuju utakmice BH Telekom Premijer lige BiH, što je slučaj i sa prvom utakmicom  Finala  Kupa BiH.  Ovo su posljednji vapaji  zaposlenicima u policijskim i pravosudnim strukturama da nešto preduzmu protiv Hasanbegovića, Rebca, Banjca, Prolića, Pilava…. koji se ne daju sa pozicija na kojima su od osnivanja saveza.