Robert Prosinečki je novi selektor reprezentacije BiH, ali nije išlo sve baš tako glatko kako su Dino, Mile, Mijo i društvo predstavili medijima.

– Pokazali smo jedinstvo i ozbiljnost. Prosinečki je izglasan jednoglasno sa 15:0. To samo pokazuje da radimo ozbiljno – poručio je slavodobitno Milorad Sofrenić. Poručio i slagao! Nije mu prvi put, uskoro će lagati i za romske glasove, vidjećemo hoće li mu i tu povjerovati….

Istina je da su bila dva kruga glasanja, u prvom je bilo 11:4 za Prosinečkog! Da, “otpisani” Amar Osim dobio je četiri glasa, a to je bilo dovoljno da Prosinečki ne bude selektor, barem tada, jer potrebno je 12 glasova!

Interesantna su i imena onih koji su glasali za Amara, a protiv volje Dine, Mile i Mije.

Svoj glas Amaru, a vjerovatno i presudu u sadašnjem sazivu Izvršnog odbora FSBiH dali su Nurdin Peštalić iz Gradačca, Muhidin Raščić iz Goražda, Dragan Kulina (Istočno Sarajevo), te Mato Jozić iz Orašja.

Posebno interesantan glas dolazi sa Pala, i možda naznaka da Kulina izmiče omču koju mu je Kovačević stavio oko vrata, a za predsjednika FSRS još jedno područje koje bi moglo Jeliću pod skute….

Prvi krug glasanja je bio javan, dok drugi u kojem je zaista bilo 15:0 bio je tajan! Tako je Robi sjeo u fotelju, ali ne baš onako kako mu je predstavljeno, već ipak, zaobilaznim putem.

Na mala vrata kao sekretar reprezentacije ušao je Darko Ljubojević. Njegov “vjetar u leđa” i ranije, a i danas je Dino Begić, ali iznenađuje činjenica da je podršku Ljubojeviću dao i dio FSRS.

– Ljubojević je fudbalska prošlost dok sam ja na čelu FSRS – ponavljao je kao papagaj Mile Kovačević na svim fudbalskim skupovima, od Banjaluke do Sarajeva. Tako je i bilo, ali nešto se u međuvremenu  promjenilo…..Šta, to najbolje znaju Ljubojević, Kovačević i Begić……

I, još nešto, što možda najbolje pokazuje inferiornost, ili nezainteresovanost FSRS za sve ono što se dešava u fudbalskom Sarajevu.

Robert Prosinečki svoj Ugovor sa FSBiH potpisao je na Badnji dan, 6. januara, najradosniji dan pravoslavnih hrišćana. Da li bi mu to dozvolili za vrijeme Bajrama, ili bi možda to uradio na svoju badnjicu 23. decembra, ne znamo i nećemo da nagađamo, ali znamo da je još jednom izigrana srpska strana.

I za kraj, Prosinečkom neka je srećno, jer trebaće mu pored gomile dupeulizica koja će šetati s njim i oko njega po Baščaršiji. Kad sve to shvati i prepozna, kao po pravilu, biće kasno za sve…..