Republika Srpska slavi 25 godina svog bitisanja, a oni koji su u njene temelje podarili najvrijednije, svoje živote, četvrt vijeka kasnije zaboravljeni su od svih!

Jedan od tih primjera jeste i mali junak, heroj nad herojima Spomenko Gostić. Dječak koji je sa 14 godina položio svoj život, u borbi za srpstvo, Republiku Srpsku, svoj rod. Porod nije dočekao, bio je premlad, ali trag je ostavio za sva vremena, iako ga pokušavaju zatrti. Neće uspjeti!

Mali heroj je danas gotovo zaboravljen od svih. Do seoskog groblja, gde je sahranjen, može se doći samo pješke, kroz šumu, a nijedna institucija nije se nikada sjetila da oda dužnu poštu dječaku.

Spomenko Gostić je bio vojnik i najmlađi odlikovani borac Vojske Republike Srpske u Odbrambeno-otadžbinskom ratu. Poginuo je 7. aprila 1993. godine prilikom napada muslimanskih snaga na planinu Ozren. Za svoje zasluge je odlikovan Medaljom zasluga za narod.

Rođen je 14. avgusta 1978. godine u Doboju, a 14 godina kasnije, kada je izbio rat, pridružio se redovima Vojske Republike Srpske. Ubrzo je bio raspoređen na prvu liniju fronta gde se hrabro borio i mnogo puta bio ranjavan.

Međutim, samo godinu dana kasnije, prilikom ofanzive muslimanskih snaga na planinu Ozren, teško je ranjen. Podlegao je povredama, a sahranjen je sa stradalim saborcima na seoskom groblju u Joviću.

Nakon završetka rata selo Jovići su pripali Federaciji BiH, pa su njegovi bivši saborci zatražili premještanje posmrtnih ostataka na teritoriju Srpske.

Taj plan još nije ostvaren, ali su u nekim gradovima Republike Srpske pokrenute inicijative za imenovanje ulica po Spomenku Gostiću. Žalosno je da će Banjaluka dobiti ime ulice po Miljanu Miljaniću, koji za Republiku Srpsku nikada nije učinio ništa, a Spomenka nema ni u čitankama, niti na imenima ulica,…

Malo ko zna da je Spomenko odbio ponudu da ode daleko od rata i živi u tuđoj zemlji bezbrižnim životom, sve dok njegova zemlja ne bude doživjela mir i slobodu.

Spomenko je imao oca, ali to nije ni znao. On ga se odrekao kada je imao četiri godine, a danas prima penziju na ime poginulog sina. i to je Republika Srpska,…

Prije dvije godine je na dan njegove smrti, u Doboju ispred crkve otkriven spomenik ovom mladom heroju.

Mogu te ignorisati, sklanjati iz medija, ali lik i djelo Spomenka Gostića biće utkano u srcima svih ljudi kojima je stalo do Republike Srpske, a na sreću takvih je mnogo…