Srpski predsjednik Aleksandar Vučić stalno žuri. Zato najčešće jede sendvič sa njeguškom pršutom i ljutom papričicom. To prezalogaji između mnogobrojnih sastanaka.

Ovako govori Gordana Jekić, zamjenik šefa kuhinje u Predsjedništvu Srbije, jedna od četiri kuvara koji svakodnevno spremaju obroke na Andrićevom vencu.

Za zaposlene i mnoge svjetske lidere koji su dolazili u Beograd i razgovarali sa prvim čovjekom Srbije.

Naša sagovornica, ali i Jovica Bura, šef kuhinje, kao i kuvari Ljubiša Veljković i Jovana Petrović, postali su poznati javnosti kada je predsjednik prošle nedelje na instagram-profilu objavio sliku sa zaposlenima u kuhinji, pored lonca u kojem se krčkala sarma. To je, kako su nam rekli, i prvi put da je došao u restoran.

– Predsjednik voli naša tradicionalna jela, sarmu, punjenu papriku i roštilj, od kojeg najviše leskovačke uštipke. Vrlo je jednostavan kada je riječ o hrani- kaže  kuvar Veljković.

Veljković je specijalista za kuvana jela, a Gordana za hladna predjela. Pravilo je da uvek međusobno probaju specijalitete onog drugog i onda uvek uvaže sugestije.

TADIĆ ZAHTEVAN, TOMA JEO KOD KUĆE
Kuhinja u Predsjedništvu počela je da radi 2004. godine kada je na čelu Srbije bio Boris Tadić. On je bio vrlo zahtjevan, svake srijede su se na Andrićevom vencu održavali širi sastanci sa njegovim saradnicima i pripremali su se obroci. Najviše je volio pitu od heljde sa malinama. Jednom prilikom je događaj za koji je spremljeno posluženje otkazan u minut do 12. Naredni predsjednik Tomislav Nikolić rijetko je jeo u Predsjedništvu. On je doručkovao i ručao kod kuće.

– Kada spremamo hranu, onda koleginica ili ja pripremamo predjela, a muškarci rade oko mesa.  Nemamo neki tajni recept, samo je vjerovatno hrana koja se sprema u većim količinama ukusnija – priča nam Gordana.

Kako su nam ispričali, oni sa istom ljubavlju kuvaju svakog dana, bio to običan bez većih posjeta ili neki od onih kada stižu svjetski lideri, a takvih je u Srbiji u posljednje vrijeme bilo mnogo. Protokoli ugovore sve detalje, pa i oko ishrane.

– Kada spremamo moramo da znamo te informacije. Na primjer, kada je dolazila delegacija sa predsjednikom Turske Redžepom Tajipom Erdoganom, na stolu nije bilo svinjetine. Spremali smo teletinu i jagnjetinu ispod sača. Kažu nam i da li neki gosti ne jedu određene namirnice, ima li vegetarijanaca i sve to imamo u vidu kada se sastavlja meni – kaže Gordana.

Foto P.Mitić

Na stolovima prilikom važnih posjeta uglavnom bude hladno predjelo (pršut, pašteta od pileće džigerice, a spremana je i od prepelice), zatim toplo predjelo u kojem su sarmice, a onda meso – roštilj ili ispod sača, riba… Rijetko se poslužuju supe ili čorbe.

Foto P.Mitić

Za slatko je zadužena poslastičar Mirjana Stanković koja je već 32 godine majstor svog zanata.

– Uvijek ima od osam do deset vrsta kolača. Predsjednik voli čokoladne torte. Kada je dolazio prvi čovjek Rusije Vladimir Putin spremala sam punjene kuvane kruške. Prilikom posjete nekadašnjeg lidera Turske Abdulaha Gula poslužili smo jagode sa prelivom, jer on ne jede mnogo namirnica, poput brašna. Uvek nam kažu kada u delegaciji ima ljudi koji ne uzimaju šećer, gluten… – priča nam Stankovićeva.

Foto P.Mitić

Na meniju restorana u Predsjedništvu u utorak je bila sarma, pileći paprikaš, svinjska šnicla sa pečurkama, kuvana junetina, pohovano pileće meso sa spanaćem, roštiljska kobasica sa prebrancem, roštilj, riba, pita sa šljivama, moskva torta, urmašce, čiz kejk, riblja čorba, juneća supa… Kuvari i konobari kažu da je sve ukusno, zbog čega su bezbroj puta dobili pohvale gostiju, domaćih i stranih.

Foto P.Mitić

SVE POD KONAC
Svi zaposleni u kuhinji dio su Garde Vojske Srbije. Na čelu restorana je zastavnik Goran Miljković koji vodi računa da sve, kao u vojsci, bude pod konac. Kako nam je rekao, radi sa odličnim timom koji nikada nije zakazao.

Na pitanje da podjele neke recepte, Gordana kaže da preporučuje salata obroke sa mnogo povrća, piletinom ili ramstekom, dok Ljubiša izdvaja piletinu ili pastu sa domaćim tijestom koji sami pripremaju.

Dama poslastičar izdvaja oranž kocke, jer, kako kaže, najviše voli kolače za koje ne treba da se isprlja mnogo posuđa, što je i stav svih domaćica u svakoj drugoj srpskoj kuhinji. Baš takva atmosfera je i u ovoj u Predsjedištvu, iako je skromno osoblje možda i najzaslužnije što strani političari Srbiji nikada nisu mogli da skinu titulu najboljeg domaćina!

Foto P.Mitić

PORODICA KULINARA
Jekići su porodično zaslužni za kuhinje u državnim institucijama. Muž Gordane Jekić, Božidar, bio je konobar u restoranu u Skupštini Srbije. Legendarni Boža otišao je u penziju, a njegova slika je i dalje u parlamentarnom restoranu. I Gordanin brat radi u restoranu Vlade u Nemanjinoj 22.

Foto P.Mitić

Foto P.Mitić

“Večernje novosti”