U slovenačkom Novom Mestu KKI Vrbas je po peti put postao šampion regionalne NLB lige za košarkaše u kolicima. Banjalučani su u finalnoj utakmici pobijedili italijansku ekipu Kastelvekio sa 67:46. Ostaće zapisano da su na pravoslavni Vaskrs 8. aprila 2018. godine banjalučani po peti put postali šampioni regionalne NLB lige. U ovom susretu za KKI Vrbas su nastupili: Ignjatović, Duvnjak, Sikima, Nedić ,Štimac, Modronja, Demirović, Ritan, S.Šimić, Čejvan, Švraka i Brkić, a na klupi su bili tener Goran Matić i njegova pomoćnica Milica Gvozdenović.

Veliko finale starih spotrskih rivala počelo je vrlo nervozno, obostani respekt kao da je vezao ruke igračima pa je u prvoj četvrtini postignuto malo koševa i ona završila rezultatom 12:10 za Vrbas. Po reakcijama koje su dolazile sa obe klupe ni jedna strana nije bila zadovoljna prikazanom igrom, pa se isčekivala druga četvrtina da stvari dođu na svoje mjesto. Početkom druge četvrtine banjalučani su sa više energije u izmijenjenoj petorci djelovali snažnije, što je rezultuiralo i veći broj datih koševa. Ljepša i tečnija igra na obe strane je izmamljivala aplauze, prednjačili su banjalučani i dobili je sa 16:13 pa se na veliki odmor otišlo sa plus pet poena za Vrbas.

Početak treće četvrtine je pokazao ko je u ovoj utakmici bolji takmac, jer je porasla prednost koja je već bila dvocifrena. Banjalučani su igrali opuštenije jer su dva ključna igrača Kasrelvekija bila opterećena velikim brojem ličnih grešaka. Iz četvrtine u četvrtinu Vrbas je poistizao sve više koševa pa je u trećoj rezultat bio 16:11, a koš razlika skoćila na plus 11 poena.
Banjalučani u poslednji dio igre ulaze mirno svjesni svoje prednosti, a jedan od ključnih igrača Kastelvekija Gračner izlazi iz igre zbog pet ličnih grešaka. U ovom dijelu igre raspucao se Vlado Švraka koji je sa dvije uzastopne trojke značajno podigao prednost prošlogodišnjeg šampiona iz Banjaluke. Iz sekunde u sekundu prednost Vrbasa je rasla oni su u ovom dijelu igre postigli 23 a Italijani 12 poena pa se pokazalo da je poslednja četvrtina i najbolja dionica igre oba tima.
Na kraju na semaforu je pisalo KKI Vrbas 67 Katelvekio 46, pa je nastalo radovanje igrača iz Banjaluke ali i složnih navijača koji su došli da prate svoje pulene.

Odjekivala je dvorana Banjaluka…Banjaluka. Mi smo šampioni. Ko je najbolji, Vrbas. Otvoren je šampanjac da se uspjeh i na taj način proslavi.

Bilo je ovo prvo veliko finale kojem nije prisustvovao predsjednik, alfa i omega KKI VrbasaMarinko Umičević koji je zbog ranije preuzetih obaveza bio odsutan. Igrači su primajući odličja i veliki pehar naglašavali da nije lako ni igrati kada nema gospodina Umičevića jer su kroz sve ove godine i uspjehe bili praćeni njegovim budnim okom ali i neizmjernom ljubavlju koju im pruža.

– Ovo je zaista veliki uspjeh svi smo dali svoj maksimum , pred nama je još teških mečeva tokom ovog mjeseca. Vjerujem u svoje saigrače i da ćemo se i iz Španije vratiti dignute glave. Ovaj pehar poklanjamo našem predsjedniku jer je on pored nas na terenu najzaslužniji za sve uspjehe KKI Vrbasa koji je postao lider košarke u kolicima u Jugoistočnoj Evropi – rekao je kapiten KKI Vrbasa Igor Ignjatović.

-Bila je vrlo teška utakmica mi smo u nju ušli sa ambicijom da ponovimo prošlogodišnji uspjeh . Sama ta činjenica je već veliko opterećenje. Lošu i rastrganu igru u prevoj pa i drugoj četvrtini pripisujem tom momentu, ali na našu sreću kako je vrijeme proticalo bili smo sve bolji i boji te na kraju zasluženo slavili sa relativno velikom koš razlikom. Moja čestitka svim mojim igračima, posebna zahavlanost za uslove koji su nam obezbijeđeni pripada predsjedniku Umičeviću. Ta sprega je dala još jednu titulu na koju smo ponosni moram naglasiti da nismo izgubili ni jednu utakmicu u ovom takmičenju što je svakako nabolji dokaz da posjedujemo kvalitetan igrački kadar- rekao je Goran Matić trener Vrbasa.

Napomenimo još da su koševe za KKI Vrbas postigli : Ćejvan 19, Švraka15, Štimac 14, Modronja 8, Demirović 9, Sikima 2 poeena.

U utakmici za peto mjesto ekipa Salzburga je bila bolja od Zagreba iz Slovenije, a u meču za treće mjesto Zmaj iz Gradačca je bio bolji od ekipe Una Sane iz Bihaća. Današnjim utakmicama završeno je deseto takmičenje u NLB ligi.
Konačan plasman ovogodišnje NLB lige je 1. Mjesto KKI VRBAS, 2. Kastelvekio, 3. Zmaj Gradačac, 4. Una Sana Bihać, 5. Salzburg Austrija, 6. Slovenija i 7. Mjesto Zagreb.
Ovaj put KKI Vrbas je imao sreće i van sportskog borilišta jer je košarkaš  Elvir Modronja izvučen kao dobitnik sportskih kolica, nagrade sponzora takmičenja NLB banke.  Demirović je među najboljim strijelcima sa postignutih 151 koš. Sve čestitke zaslužili su i navijači KKI Vrbasa koji tokom cijele utakmice nisu prestali sa gromoglasnim navijanjem za svoju ekipu.

Vidosav Đurđević