Vlaseničanka Andreja Stanković (14) šesta je košarkašica iz ove male sredine koja će sportsku karijeru nastaviti u jednom od najtrofejnijih klubova u Srbiji – ženskom Košarkaškom klubu Crvena zvezda.
Andreja je ljetos potpisala pristupnicu, te postala član Crvene zvezde za koju je već odigrala sedam utakmica – četiri u regionalnoj ligi košarkašica uzrasta do 15 godina i tri u srpskom šampionatu, te je već u prvim nastupima potvrdila nesumnjiv košarkaški talenat.

Ona je rekla da je sa Zvezdom dogovorila da dok ne završi osnovnu školu trenira u Vlasenici, nakon čega planira da upiše Sportsku gimnaziju u Beogradu.

-Imam velike ambicije u košarci i želja mi je da jednom zaigram i u NBA ligi – istakla je Andreja.

Osim nje, članice Zvezde ranije su postale i Vlaseničanke Nikolina Deurić, Nina Tešić, Dajana Pavlović, Tanja Milošević i Helena Kovačević, koje su samo dio duge košarkaške kolone talenata koja je u proteklih 48 godina izašla iz Košarkaškog kluba Vlasenica i trenera Radike Perendića.

Dio tog sjajnog niza su i već afirmisane košarkašice Ivanka Matić i Jovana Lazić iz beogradskog Partizana, Žaklina Milošević iz novosadske Vojvodine, Anđela i Nikolina Delić iz Cinkarni iz Celja, te Nikolina Džebo, koja je igračica podgoričke Budućnosti.

Perendić je jednako ponosan i na bivše igračice Gordanu Zekić i Merimu Ferizović iz KK Bosna, Stojanku Došić i Merhunisu Tihić iz KK Jedinstvo, Biljanu Savić iz KK Hemofarm, Miladu Orašanin iz KK Željezničar i mnoge druge.

Perendić je otkrio da su svakodnevni rad i odricanje – recept za uspjeh.

-Ta djeca se odreknu nečega ovdje u Vlasenici, ali zato u budućnosti one postaju beogradske damice i sa klubom obiđu svijet – rekao je Perendić.

On je istakao da su vlaseničke košarkašice redovne učesnice kontrolnih treninga koje organizuje Košarkaški savez Srbije, a na kojima budu selektovane najtalentovanije mlade igračice.

-Osam naših igračica je prošlo u drugi krug, nakon prvog selektivnog treninga u Loznici. Sljedeći kontrolni trening je u Užicu, u nedjelju, 25. novembra. Selekcija je veoma rigorozna i samo kvalitet dolazi do izražaja – rekao je Perendić i dodao da je i to potvrda da je Vlasenica, kao malo koja druga sredina, nepresušni izvor košarkaških talenata.

“Srna”