Kad se nešto voli, onda nema prepreka na putu do uspjeha. Pokazala je to Vladana Barać iz Gradiške koja je položila norme za Prvu ligu Republike Srpske, tako da će ove sezone biti prva djevojka koja će suditi u ovom rangu takmičenja.

Baraćeva je na testiranju sa muškim kolegama pokazala odličnu pripremljenost i položila norme za najviši rang u okviru Fudbalskog saveza Republike Srpske, a ova djevojka je već sa puno uspjeha bila na mečevima druge lige, grupa zapad.

– Ponosna sam zbog položenih normi za Prvu ligu Republike Srpske, što je svakako dodatni iskorak u sudijskoj karijeri. Pored toga, bila sam i na seminaru za žensku Premijer ligu BiH, a nalazim se i u talent mentor programu, gdje se prati suđenje kroz mušku ligu. Sve to zahtijeva puno odricanja, ali kad se nešto voli, onda je sve lakše – poručila je djevojka iz Gradiške.

Ona ističe da naporno radi tokom čitave sezone.

– Što se tiče normi, moramo biti spremni tokom čitave godine. Imamo testiranja, kako fizička, tako i teorijska. Pored fudbalskih treninga, moram da radim dodatno i da podižem spremnost na viši nivo kako bih uspješno odgovorila na sve zadatke. Iz utakmice u utakmicu učim nešto novo, tako da je svaki meč novi izazov i učenje. Moramo da budemo maksimalno koncentrisani 90 minuta, što nije baš jednostavno. Dosta situacija se dešava ispred vas i stvarno se igra dosta brz i kvalitetan fudbal – ističe Baraćeva.

Vladana se od djetinjstva družila s loptom. Trenirala je paralelno fudbal i košarku.

– Ljubav prema sportu postoji još od malih nogu. Sa sedam godina sam počela trenirati u FK Kozara sa dječacima, koji su me odlično prihvatili. Išli smo zajedno na mnogo turnira i ostvarili dobre rezultate. Poslije završetka osnovne škole uslijedio je poziv Borca iz Banjaluke. Otišla sam da igram i stanujem tamo sa 16 godina. U Borcu sam i danas i sigurno da mi to iskustvo sa terena puno znači i u sudijskoj karijeri. Inače, ranije sam trenirala i košarku, i to veoma uspješno. Ipak, u jednom momentu sam morala da odlučim čime želim da se bavim u potpunosti, a kako je fudbal moja prva ljubav, nije bilo puno razmišljanja pa sam se posvetila ovom sportu – dodala je ona.

Baraćeva je odlučila da se posveti suđenju 2019. godine i ističe da nije pogriješila iako je početak bio težak.

– Baš zbog toga što sam 13 godina trenirala fudbal, javila se želja da postanem sudija. Tako sam i odlučila da se prijavim na testiranje 2019. godine i nakon što sam uspješno položila testove, otvorila sam novi list. Početak je bio težak. Bilo je tu dosta razmišljanja da li ću moći i kako ću se snaći na mečevima muške lige. Međutim, sve je proteklo zaista odlično. Do sada nisam imala nijedan problem na utakmici – poručuje ova talentovana djevojka.

Ona ističe da je veliku podršku imala od kolega.

– To mi je zaista puno pomoglo na startu. Imala sam maksimalnu podršku kolega i saveza, tako da sam se brzo priviknula. Vjerujem da je igračima na početku bilo čudno kad su me vidjeli na terenu, ali kasnije su se i oni priviknuli. Sad je to drugačije, već nas poznaju i za njih je najbitnije da im dobro sudimo – dodala je na kraju.

Vladana je u mlađim kategorijama trenirala i košarku.

– Fudbal nije jedini sport kojim sam se bavila. Košarku sam slučajno počela da treniram. Na igralištu me vidio trener ŽKK Kozara i pozvao da dođem u klub. Ostvarivala sam zapažene rezultate samim tim što sam na jednoj utakmici postigla 51 poen. U toj godini sam proglašena za najperspektivniju sportistkinju Gradiške – ističe Baraćeva.