Fudbalski klubovi u Republici Srpskoj izgleda da polako hvataju korak s Evropom jer sve više njih odlučuju da izgrade terene sa vještačkom travom.

To je za naše prilike kapitalna investicija koju je teško sprovesti u djelo bez pomoći lokalnih zajednica i republičkih institucija, ali se pokazuje kao pravi potez za budućnost. Trenutno u Srpskoj šest klubova posjeduje “plastične” terene (Krupa, Borac i Željezničar Sport tim u Banjaluci, Mineral u Banji Vrućici, Zvijezda 09 u etno-selu Stanišići, te Tekstilac u Derventi), a sedmi je u izgradnji (Sloboda, Mrkonjić Grad).

Prvi je napravljen još u ljeto 2009. godine u kanjonu Tijesno, koji je u vlasništvu Krupe, i pokazao se kao pun pogodak jer su, osim svih selekcija ovog kluba, na njemu utočište tražili sve ekipe iz regije.

– Možemo da se pohvalimo da je naš teren od postavljanja do sada koristilo 76 klubova, a ono na šta smo posebno ponosni jeste da za te usluge nikom nismo naplatili nijednu marku. Odigrane su hiljade utakmica, a njegova dnevna iskorišćenost je u prosjeku veća od deset časova – naglasio je direktor Krupe Mihajlo Bučinski.

On je istakao da je nemoguće izračunati koliko je do sada ovaj klub uštedio zbog vještačke trave.

– Teško je reći koliko su od tada smanjeni troškovi, ali je sigurno da je u kasi ostalo mnogo novca. Na njemu treniraju sve naše selekcije, igramo sve zvanične utakmice, a kada se tome doda da ga često koriste i drugi, nismo samo mi uštedjeli, već su i drugi koje smo uvijek dočekivali kao pravi domaćini. Nažalost, nije više onako dobar kao prije jer su poplave 2014. godine učinile svoje, ali se nadam da ćemo smoći snage da uskoro promijenimo travu – dodao je Bučinski.

Borčev pomoćni teren postoji skoro dvije godine, ali se već sada pokazao kao pun pogodak.

– Naša prednost je što oko njega imamo i reflektore i mogu da kažem da je iskorišćen u punom kapacitetu, praktično od osam do 22 časa, ponekad i duže. Na njemu zvanične utakmice igraju naše mlađe selekcije, ŽFK Banjaluka i nekoliko niželigaša. Nikog još nismo odbili i trudimo se da napravimo što bolji raspored korišćenja da bi još poneko mogao da dobije termin. Otkako imamo ovaj teren, porastao je broj igrača koji treniraju u mlađim kategorijama i već razmišljamo da napravimo još jedan pomoćni teren sa pravom travom i jedan nešto manji sa plastičnom podlogom – rekao je direktor Borca Dejan Lukendić.

Predsjednik Zvijezde 09 Boris Stanišić je prezadovoljan dosadašnjim iskustvom sa vještačkom travom i planira da napravi još jedan sličan teren.

– Nikada nismo računali kolika je ušteda, ali je jasno da je ona evidentna, pogotovo što mi imamo fudbalsku akademiju. Smatram da svaki ozbiljan klub koji razmišlja o budućnosti treba da ima ovakav teren jer će veoma brzo opravdati uloženo. Nama je u planu da napravimo još jedan sa kombinovanom prirodnom i vještačkom travom, te s ugrađenim grijačima, što bi omogućilo svim zainteresovanim klubovima da kompletne zimske pripreme obave kod nas – izjavio je Stanišić.

Radovi na rekonstrukciji terena na stadionu “Luke” u Mrkonjić Gradu, koji će ubuduće imati vještačku travu, u završnoj su fazi.

– Sve će biti završeno do nastavka šampionata. Za nas će teren sa vještačkom travom imati višestruki značaj jer smo do sada, naročito zimi, bili praktično onemogućeni da radimo i morali smo da tražimo alternativna rješenja. To će uveliko smanjiti troškove kluba, a siguran sam da će biti i od velike koristi za klubove iz okruženja – istakao je direktor Slobode Gojko Đurić.

“Glas Srpske”