Delegacija fudbalskih veterana Kotor Varoša je proteklog vikenda boravila u opštini Novi Knaževac u mjestu Đala, gdje su prisustvovali obilježavanju stogodišnjice đalinskog fudbala.

Na poziv prijatelja iz Fudbalskog kluba „Graničar“ iz Đale, mjesta koje se nalazi u Sjevernobanatskom okrugu, Kotorvarošani su uveličali ovaj vrijedan jubilej i tako učvrstili prijateljske veze sa braćom iz Srbije.

Predsjednik FK „Graničar“ Jožef Šajgo se zahvalio Kotorvarošanima na dolasku, jer su svojim dosadašnjim aktivnostima i nastupima pokazali da na dostojan način reprezentuju svoju lokalnu zajednicu i Republiku Srpsku.

– Boraveći na čuvenoj kotorvaroškoj kotlićijadi uspostavili smo kontakt sa fudbalskim veteranima i tada smo dogovorili njihov dolazak u naše malo mjesto. Sada sa ponosom mogu reći da smo stekli istinske prijatelje, jer su nas obradovali svojim dolaskom i prigodnim poklonima, koje su nam uručili povodom našeg jubileja – rekao je Šajgo.

Predsjednik Udruženja za promociju i značaj sportske rekreacije, u okviru kojeg djeluju fudbalski veterani, Slobodan Petrović je upoznao domaćine sa aktivnostima članova Udruženja i pozvao veterane „Graničara“ na tradicionalni Međunarodni fudbalski turnir prijateljstva u septembru.

– Mi se uveliko spremamo za naš turnir, koji je postao prepoznatljiv u regionu. Ove godine će učestvovati osam ekipa iz republika bivše Jugoslavije, a zahvalni smo na pozivu našim prijateljima iz Đale, koji su na dostojanstev način obilježili izuzetno vrijedan jubilej – istakao je Petrović.

Proslavi stogodišnjice đalinskog fudbala prisustvovali su i predstavnici Fudbalskog saveza Srbije i predsjednik opštine Novi Kneževac Radovan Uverić, kojima su uručeni prigodni pokloni Udruženja za promociju i značaj sportske rekreacije Kotor Varoš.

Domaćin Kotorvarošanima u Vojvodini je bio Stevan Marjanov, koji je zaslužan što su fudbalski veterani razgovarali sa vodećim ljudima subotičkog Spartaka o mogućnostima saradnje u narednom periodu.

Povodom stogodišnjice đalinskog fudbala novinar u penziji Aleksandar Cvejić je objavio knjigu „Vek đalinskog fudbala – 1922/2022“, koja predstavlja omaž svim fudbalerima koji su tokom postojanja kluba barem jednom nosili dres najdraže ekipe.

Prema njegovom mišljenju vijeku tamošnjeg fudbala najznačajnije je gostovanje reprezentacije Jugoslovenske narodne armije 1989. godine, povodom Dana graničara, koji je praznovan 15. avgusta.