Aleksandar Čeferin, predsjednik UEFA svakog dana pomjera granice, prije svega one fudbalske! Ovaj put na tapetu je bio radni sastanak sa najvišim predstavnicima iz Evropske komisije, koji bi trebao u bliskoj budućnosti donijeti mnogo, prije svega širokim masama koje fudbal doživljaju kao „rod rođeni“.

UEFA i Evropska komisija potpisali su obnovljeni i prošireni aranžman za saradnju u sjedištu Evropske komisije u Briselu, u prisustvu predsjednika UEFA Aleksandra Čeferina, prvog potpredsjednika Evropske komisije Fransa Timermansa i komesara Tibora Navracisa.

Novi aranžman za saradnju opisuje planove za obe organizacije da blisko sarađuju u mnogim oblastima, uključujući UEFA EURO 2020, koji će biti najveći planetarni sportski događaj organizovan u istoriji sporta.

I UEFA i Evropska komisija posvećeni su zdravom razvoju fudbala na svim nivoima, sa fokusom na pitanja kao što su dobro upravljanje, solidarnost, integritet, poštena konkurencija i održivi razvoj igre. Oni takođe prepoznaju potrebu za rješavanjem drugih pitanja, poput ugovorne stabilnosti i uloge agenata, uključujući i kroz proces socijalnog dijaloga EU.

-UEFA i Evropska komisija djele zajedničku želju da promovišu društvene vrijednosti sporta i da zaštite principe pravičnosti i solidarnosti. Zadovoljni smo što Komisija podržava posvećenost UEFA-a da poboljša konkurentsku ravnotežu i da poboljša dobro upravljanje u fudbalu. Radujemo se bliskoj saradnji sa Komisijom radi dalje zaštite, promovisanja i razvoja fudbala u korist društva u cjelini – poručio je Čeferin.

Prvi potpredsednik Evropske komisije Frans Timermans je istakao:

-Drago mi je da će Evropska komisija i UEFA nastaviti da rade zajedno da promovišu naše zajedničke vrijednosti kroz ovaj sport, jer fudbal je u Evropi nešto više od običnog sporta. Milioni igrača, muškaraca, žena, ali i djece su uključeni na razne načine kroz fudbal, i moramo znati da oaj vid saradnje može biti veliki saveznik u borbi protiv rasizma i diskriminacije, kao i za promociju solidarnosti, održivosti i jednakosti na terenu i našem svakodnevnom životu. Fudbal ne poznaje granice, što i jeste prevashodni cilj kako Evropske Unije, tako i UEFA. Zajedno, mi smo odličan tim – istakao je Timermans.

Tibor Navracis, komesar za obrazovanje, kulturu, omladinu i sport, rekao je:

-Sarađivali smo s UEFA godinama, rješavajući neke od najvećih izazova sa kojima se suočava fudbal. Obnovljeni aranžman za saradnju koji smo potpisali potvrđuje našu namjeru da nastavimo u ovom duhu, čuvajući svoje napore da bismo riješili pitanja kao što su dobro upravljanje, održivost i ravnopravnost u korist evropskog fudbala, ali i našeg društva u cjelini.