Svake godine na području Semberije ugasi se po nekoliko klubova!

Dovoljno je spomenuti samo neke koji su prestali sa radom: Gorica iz Pučila, Sloga iz Dazdareva, Semberija Gaj iz Srednje Čađavice, Čengić, Glavičice, Mladost iz Krive Bare, Ostojićevo….

Svi istinski ljubitelji fudbala i oni pravi sportski entuzijasti  zabrinuti su i pitaju se dokle će to trajati, i kako to treba zaustaviti.
Odgovor je jednostavan i jasan.
Besparica u ovim klubovima je dotakla dno i više se nije moglo. Sportski entuzijasti koji su radili u klubovima su davali lična sredstva za dodatak finansiranja, naravno uz ona koja se izdvajaju i iz gradskog budžeta kao pomoć, ali koja nisu dovoljna.
Troškovi takmičenja se stalno povećavaju (razne kotizacije, članarine, registracije i dr).
U OFS Bijeljina koji rukovodi takmičenjem u Šestoj i Petoj ligi uvijek izmišljaju neke dodatne  propise koje klubovi moraju poštovati. Njihovo geslo je “Ko  hoće da  igra, mora sve da ispuni. Ko ne može, nek ne igra”.
Prošle sezone je rečeno da svaki klub mora imati u prostorijama uveden internet kao i kupljenu opremu (lap top). Sada opet se ponavlja ista piča. U klubovima ocjenjuju da je to dobra stvar, ali prije toga treba ispuniti mnogo važnije uslove. Mnogi klubovi nemaju prostorije, svlačionice, ograđene  terene,…
Svakako da cilj ne treba da bude da klub prestane sa radom. Treba izvršiti podjelu klubova koji imaju uslove i koji nemaju.
U OFS Bijejina  je najvažnije da se plati kotizacija, ali u klubovima se pitaju gdje se ta kotizacija troši. Zašto u OFS Bijeljina rade dva radnika, kad je sve poslove oko papirologije preuzeo”Komet”. U svim klubovima se pitaju, zašto nikada nije došlo do smanjenja troškova službenih lica.
Klubovi služe kao  servis za rješavanje privatnih problema pojedinih delegata i sudija.
S pravom se svi pitaju:”Ko zbog koga postoji, da li klubovi zbog saveza, ili savez zbog klubova”?
Mijodrag Jakovljević