Kozara iz Donjih Orlovaca je klub heroj Republike Srpske! Čak 11 fudbalera iz ovog malog, ali ponositog potkozarskog sela utkalo je život u temelje Srpske. I klub je nastavio egzistirati, sa ožiljcima koji nikada nisu zarasli, sa manjom ili većom podrškom lokalne zajednice, a danas se Kozara takmiči u Područnoj ligi Prijedor. Ipak, nešto se pokrenulo sa mjesta, i za klub iz Donjih Orlovaca stižu bolji dani, jer ministartvo porodice, omladine i sporta, te ministarstvo rada i boračko invalidske zaštite uplatilo je sredstva za izgradnju tribine.

– Dobili smo 10.000 KM. Nadam se da ćemo uspjeti završiti tribinu za 200 mjesta, jer poskupio je građevinski materijal. Hvala Vladi, koja je ipak prepoznala značaj našeg kluba i mjesta u istoriji Republike Srpske – naglašava Nikola Radić, predsjednik i još uvijek aktivan igrač FK Kozare iz Donjih Orlovaca.

On dodaje da se očekuje da radovi budu gotovi za mjesec dana, a pored tribine, postavljaju se i stubovi za zaštitnu mrežu iza golova. Očekuje da bi u narednom periodu mogli dobiti još jednu vrstu pomoći.

– Aplicirali smo da kod stadiona nam se izgradi nadstrešnica i pecana, da se mladi ljudi iz sela okupljaju na terenu tokom cijele godine. imamo i memorijal koji se igra u avgustu, on je tradioncionalan, i od završetka rata, samo jednu godinu nije igran, kada je klub bio ugašen na šest mjeseci – priča Radić.

A, kako sam kaže entuzijazma ima i u klubu i u selu.

– Upravni odbor ima 12 članova, svako po malo nešto doprinese. Želja nam je da poslije infrastrukture krenemo i u omasovljavanje luba, da formiramo mlađe selekcije koje danas nemamo. Ovdje gravitira oko 400 domaćinstava, dakle između 2.000-3000 ljudi, i mislim da bi mogli napraviti lijepu priču. Najvažnije da je počelo – naglasio je Radić.

Ne bi koštalo ni Fudbalski savez Republike Srpske da pomogne ovom klubu Heroju, jer da nije bilo tih 11 momaka delija fudbalera, ne bi vjerovatno bilo ni tog saveza……