Odavno je poznato da su golmani poznati po dugovječnosti, ali bez obzira na to, teško će se naći rang takmičenja u kojem tri čuvara mreže zajedno imaju više od 117 godina.

Takav je slučaj sa Prvom ligom Republike Srpske, u kojoj brane Dejan Plisnić (Tekstilac, 43 godine), Asmir Avdukić (Željezničar Sport tim, 37) i Bojan Tripić (Alfa Modriča, 37). Svi imaju zajedničku crtu, da su i danas odlični golmani i da sa lakoćom izlaze kao pobjednici u najvećem broju duela sa protivničkim napadačima.

Najstariji među njima, Plisnić, odnedavno je u dvostrukoj ulozi jer mu je povjereno da sa Draganom Jolovićem vodi prvi tim.

– Igram fudbal otkako i postoji Fudbalski savez Republike Srpske, a bio sam učesnik i prvog Kupa RS 1993. godine. Iza mene je 16 prvoligaških sezona, dvije u Premijer ligi, a ostalo je Druga liga Srpske. Teško je reći šta je tajna dugovječnosti, ali to su sigurno naporan rad, volja i htijenje, ali i sreća da te zaobiđu povrede. Takav je slučaj sa mnom jer sam van terena za sve vrijeme proveo samo dva i po mjeseca 1996. zbog povrede koljena – naglasio je Plisnić.

Ne žali mnogo za onim što nije ostvario, ali je istakao kratkotrajnu inostranu epizodu iz 2001. godine.

– Otišao sam na probu u Lokomotivu iz Sofije, odradio pripreme u Grčkoj, proveo u klubu skoro dva mjeseca, a onda nije došlo do dogovora. Međutim, ponosan sam na sve do sada urađeno, a pogotovo što sam ove sezone čak četiri puta bio u timu kola –dodao je Plisnić.

Avdukić se može pohvaliti da je čak bio i učesnik Svjetskog prvenstva 2014. godine u Brazilu.

– Osvojio sam sve što sam mogao. Sa Borcem sam bio prvak Srpske i BiH, sa Travnikom najbolji u FBiH, a sa Radnikom sam podigao pehar namijenjen pobjedniku Kupa BiH. Ostaje možda žal što više nisam napravio na međunarodnoj sceni, ali kada pogledam unazad, zadovoljan sam – rekao je Avdukić.

Prema njegovom mišljenju, tajna dugovječnosti je prije uz veliki rad i kvalitet.

– Sada sam u klubu u kojem su svi igrači daleko mlađi od mene i bogato iskustvo želim da prenesem njima. To je za mene sada dodatni motiv, a klubu koji mi je pomogao stajaću na raspolaganju dok god budem potreban – dodao je Avdukić.

Tripić, najmlađi među veteranima, i ove sezone pruža odlične partije, a prošle sezone bio je jedan od najzaslužnijih za povratak Modričana u prvoligaško društvo.

– Bio sam samo jedna karika u ovoj generaciji koja mnogo obećava. Možda im je u teškim trenucima pomoglo moje iskustvo, ali nije bilo presudno – naglasio je Tripić, koji je najveći dio karijere proveo u ovom klubu, sa kojim je osvajao i Kup i prvenstvo BiH.

Istakao je da je ponosan na ono što je postigao i u kakvim uslovima, ali je siguran da je mogao više.

– Nemam za čim da žalim, jedino sam ostao možda neispunjen što nisam pokušao sreću u inostranstvu. Ne razmišljam do kada ću biti na golu, najvažnije je da me zdravlje dobro služi i biću u službi Modričana dok god sam im potreban –dodao je Tripić.

Budućnost

Dejan Plisnić i Asmir Avdukić se već odavno trenerski edukuju i gotovo je sigurno da će ostati i po završetku igračke karijere vezani za fudbal. To za sada nije slučaj sa Bojanom Tripićem.

– Ostanak u fudbalu mi nije prioritet, ali nije isključeno da se jednog dana predomislim. Za sada razmišljam samo o tome da što bolje odradim posao među stativama i pomognem klubu da bude što bolje plasiran – rekao je Tripić.