Da Premijer liga BiH prati svjetske trendove, ali ne i po kvalitetu fudbala, potvrđuje podatak da u ovom trenutku na klupama 12 klubova, koji se takmiče u eliti, ima više trenera iz inostranstva nego domaćih stručnjaka.

Iako je i laiku jasno da su stručnjaci iz inostranstva sigurno daleko skuplji nego domaći u ovom trenutku ih je čak sedam. Iz prošle sezone to su Krunoslav Rendulić (Zrinjski) te Branko Karačić (Posušje), a obojica imaju pasoš Hrvatske. Još su dva trenera iz ove zemlje, a riječ je o Marijanu Budimiru (Široki Brijeg), koji je ekipu preuzeo na ljetnjoj pauzi, dok je kormilar Veleža Dean Klafurić na klupu Mostaraca sjeo poslije četvrtog kola.

Da u BiH još vlada “bratstvo i jedinstvo jugoslovenskih naroda” potvrđuje i Slovenac Simon Rožman, koji je na klupi Sarajeva, a na nju je došao poslije prvog kola te Mihajlo Jurasović iz Srbije, koji je sa Zvijezdom 09 započeo ovu sezonu u kojoj je klub iz Etno sela Stanišić povratnik među premijerligaše.

Da sve ne bi tako bilo obojeno u trobojku sa petokrakom pobrinuo se Željezničar, koji je za trenera imenovao ni manje ni više nepoznatog stručnjaka iz Saudijske Arabije, Abdulhakima al Tuvaijrija. On na klupi tima sa “Grbavice” neće debitovati u nedjelju na Gradskom stadionu u Banjaluci, jer još nije završena sva papirologija u vezi s radnom dozvolom, ali se u redovima Sarajlija nadaju da će to biti poslije ovog kola kada će uslijediti reprezentativna pauza.

Kada se zna da je poslije prošlog kola GOŠK ostao bez trenera poslije ostavke Denisa Ćorića i da na klupi Tuzla sitija privremeno sjedi Selvir Mujić očekivano je da se broj stranih trenera još više poveća. To znači da su u ovom trenutku sa pasošem BiH treneri premijerligaša Vinko Marinović (Borac), Vlado Jagodić (Sloga) i Edis Mulalić (Igman).

Dok stranci hrle na premijerligaške terene u BiH, stručnjaci sa ovih prostora odlaze na inostrano tržište gdje njihov kvalitet dolazi do izražaja. Tako je Mladen Žižović u junu preuzeo Al Kolod iz Saudijske Arabije u kojem se zadržao nešto više od dva mjeseca, ali se brzo snašao i od 9. septembra je trener makedonskog Škupija iz Skoplja. Vladimir Ilić koji je s velikim uspjehom sjedio na klupi Krupe od ljetos je pomoćni trener u grčkom Asterasu, Boro Savić pomoćnik je u Crvenoj zvezdi, dok je Darko Nestorović do 17. avgusta bio trener Al Vehdata iz Jordana, da bi prije šest dana, 3. novembra po treći put sjeo na klupu Al Arabija iz Kuvajta. 

Šef stručnog štaba Borca Vinko Marinović može se pohvaliti da je u ovom trenutku najdugovječniji trener od svih kolega koje vode premijerligaše. Na klupu “crveno-plavih” došao je 28. avgusta prošle godine i s Banjalučanima ove godine juriša na titulu prvaka. Iza njega je trener Zrinjskog Krunoslav Rendulić, koji je na kormilo došao 30. novembra prošle godine. Iz prošle sezone tu su još i šef stručnog štaba dobojske Sloge Vlado Jagodić te strateg Posušja Branko Karačić, a interesantno je da su imenovani za trenera istog dana, 23. marta ove godine.

“Glas Srpske”