Ministar porodice, omladine i sporta Republike Srpske Sonja Davidović izjavila je Srni da u oblasti sporta neće izosati institucionalna podrška u saniranju štete izazvane virusom korona, te navela će se u Srpskoj na takmičarske aktivnosti bez prisustva publike morati sačekati do jula.

Sonja Davidović - Foto: SRNA

Davidovićeva je za Srnu rekla da je zahvaljujući pravovremenim i jasnim odlukama Vlade Srpske spriječena mnogo veća šteta, jer je zaustavljanjem svih sportskih aktivnosti spriječeno širenje virusa korona među sportistima.

– To je najvažnije, jer nam je prvenstveno bio cilj da zaštitimo građane. Štetu će pretrpjeti kompletno društvo, pa i sport, ali sad već govorimo o materijalnoj šteti, koja je nadoknadiva – rekla je Davidovićeva.

S obzirom na to da situacija izazvana virusom korona još traje, Davidovićeva je napomenula da se još ne može govoriti o konkretnim iznosima.

– Ali, možemo reći da je institucionalna podrška evidentna i ona neće izostati, bez obzira kolike štete bile. Kad budemo imali sve podatke i procjene, napravićemo jasan plan pomoći i korak po korak sanirati situaciju – rekla je Davidovićeva.

Prema njenim riječima, sportske organizacije su obuhvaćene odlukom Vlade Republike Srpske o isplati poreza i doprinosa za mart i minimalne plate i poreza i doprinosa za april.

– To je institucionalna podrška koja je obezbijeđena kako bi se što manje osjetile ekonomske posljedice, a posredstvom sportskih saveza prikupićemo podatke i analizirati potrebe sportskih organizacija, a potom Vladi Srpske uputiti prijedlog rješenja za prevazilaženje situacije nastale pojavom virusa korona – rekla je Davidovićeva.

Ona je izrazila uvjerenje da će se potrebe sportskih organizacija najviše ogledati u finansijskoj podršci.

– Vlada Srpske je strateški opredijeljena da povećava svake godine budžet namijenjen za sport i sigurno će i u ovoj situaciji razmišljati u tom pravcu, ali moramo uvažiti činjenicu da je sada najvažnije obezbijediti potrebnu podršku zdravstvenim institucijama, a nakon toga krenuti sa povećanjem nivoa finansiranja razvoja privrede, sporta i drugih oblasti – rekla je Davidovićeva.

Ona je istakla da faktor koji utiče na sve mjere Republičkog štaba za vanredne situacije jeste epidemiološka situacija, prema kojoj se će se u drugoj polovini maja steći uslovi za ukidanje zabrane obavljanja trenažnog procesa, dok će se na takmičarske aktivnosti bez prisustva publike morati sačekati sigurno do jula.

– Ovo je stav koji sad imamo zasnovan na trenutnoj situaciji, a kako se bude mijenjala situacija tako ćemo prilagođavati i odluke – rekla je Davidovićeva.

Ona je napomenula da je Ministarstvo pripremilo mjere koje će morati da ispune sportske organizacije i sportisti nakon što bude dozvoljeno izvođenje trenažnog procesa.

– Mjere podrazumijevaju postupak koji sportisti moraju poštovati prilikom dolaska na trening, za vrijeme i poslije treninga, proceduru koju mora proći sportski objekat i teren, kao i način organizacije treninga na istima, kao i obaveze koje moraju zadovoljiti i provoditi sportske organizacije za vrijeme izvođenja trenažnog procesa – pojasnila je Davidovićeva.

Ona je dodala da je u smjernicama sadržano uputstvo koje obuhvata sve postupke od organizacije treninga, njihovog rasporeda, pa do postupanja sa opremom sportiste i njegovim ponašanjem za vrijeme treninga.

– Cilj ovih mjera jeste preventivno djelovanje, sprečavanje širenja i smanjenje rizika od bolesti kovid-19 – rekla je Davidovićeva.

Ona je istakla da su pripremljene i mjere koje će se morati poštovati i kada je riječ o organizaciji takmičarskih aktivnosti, te ocijenila da je nepotrebno o njima raspravljati do onog trenutka kada se približno stvore uslovi za ukidanje zabrane organizacije sportskih takmičarskih aktivnosti.