U Foči će u četvrtak, 23. marta, biti odigrana fudbalska utakmica između Borca iz Banjaluke i fočanske Sutjeske koja će imati i dobrotvorni karakter, jer je prihod od ulaznica namijenjen za izgradnju spomen-krsta poginulim borcima Vojske Republike Srpske na brdu Dub!

Premijerligaš BiH iz Banjaluke sastaće se sa fudbalerima Sutjeske u osmini finala Kupa Republike Srpske “Dr Milan Jelić”.

Ova dva prijateljska kluba povezuje dugogodišnja saradnja koja se ogleda u činjenici da je za Borac igralo više fudbalera iz Foče – Milan Muminović, Dejan Rašević, Nikola Mojović, Vladan Danilović, a kao trener Banjalučanima je titulu prvaka Srpske donio sadašnji predsjednik Sutjeske Darko Vojvodić.

Sportski direktor i kapiten Sutjeske Nikola Mojović, koji je prije četiri godine nosio dres banjalučkog kluba i sa njim izborio plasman u Premijer ligu BiH, ističe da im je čast i privilegija da igraju protiv najvećeg kluba u Srpskoj.

On je podsjetio da je Borac prije dvije godine bio šampion BiH i da se slobodno može reći da je taj klub brend Republike Srpske.

– Što se tiče ove utakmice, na terenu neće biti pardona, emocije su po strani i daćemo sve od sebe da prođemo dalje. Banjalučanima veliko poštovanje, ali mi se na našem terenu ne plašimo nikoga, pa tako ni Borca – rekao je Mojović.

On je dodao da je dolazak Darka Vojvodića na mjesto predsjednika Sutjeske donio pozitivnu energiju u klub, te da je organizovan dolazak na utakmicu protiv Borca najavila i navijačka grupa “Haveri”, pa se očekuje odlična atmosfera na stadionu.

Mojović je podsjetio da je afirmacija njihovih mladih igrača glavni cilj u ovoj fudbalskoj sezoni i da već sada za njih postoji veliko interesovanje više klubova iz Srbije i BiH.

– Utakmica sa Borcem ima i humanitarni karakter, jer će sav prihod od prodatih ulaznica biti doniran za izgradnju spomen-krsta na Dubu. Pozivam sve navijače Sutjeske i ljubitelje fudbala da dođu, da nas istinski podrže i da, nadamo se, svi zajedno proslavimo pobjedu – rekao je Mojović.

Jedan iz plejade mladih talentovanih igrača, koji su dobili priliku da zaigraju u prvom timu Sutjeske, Zoran Obrenović kaže da im je čast da igraju protiv najbolje ekipe u Srpskoj.

– Idemo na pobjedu, kao i na svakoj utakmici. Pozvao bih “Havere” da dođu, njihova podrška nam mnogo znači, a razlog više je i lijep gest našeg kluba da pomogne gradnju spomen-krsta na Dubu – rekao je Obrenović.

Predsjednik Sutjeske Darko Vojvodić poželio je dobrodošlicu Borcu, za koji kaže da je u Foči uvijek rado viđen gost i da zaslužuje da se dočeka na najbolji mogući način.

– Kvalitet je na strani Borca, ali nama niko ne može uzeti nadu da se možemo pokazati u što boljem svjetlu i dokazati da smo na dobrom putu da u nekoj budućnosti možda i mi budemo na tragu Borca – navodi Vojvodić.

On je dodao da su kao klub dužni da vrate lokalnoj zajednici sve što ona pruža, pa je učešće u gradnji spomen-krsta samo jedan u nizu budućih koraka Sutjeske.

– Moram da pohvalim načelnika opštine koji veoma mnogo ulaže u sport i fudbal, a mi smo tu da na najbolji način opravdamo uložena sredstva – rekao je Vojvodić.

Utakmica između Sutjeske i Borca igra se na Gradskom stadionu u četvrtak, 23. marta u 17.00 časova, a cijena ulaznice je tri KM.

Pobjednik ovog susreta igraće u četvrtfinalu Kupa protiv Slavije iz Istočnog Sarajeva.

Kako je ranije najavljeno, na brdu Dub iznad Foče gradiće se spomen-krst za srpske borce iz fočanskog naselja Prevrać koji su poginuli u ratu od 1992. do 1995. godine.

Krst će biti visok oko 15 metara, a zajedno će ga, na zemljištu koje je poklonila opština, graditi mjesna zajednica Dušanovo i Organizacija porodica poginulih boraca.