Puno prašine se diglo oko derbija Kajzerice odigranog u Bajincima između Mladosti i Torpeda. Gosti iz Cerovljana su pobijedili pogotokom u sudijskoj nadoknadi, a drvlje i kamenje na arbitra Jovanića iz Prnjavora osuli su iz tabora domaćina.

FK Mladost Bajinci uputio je i zvaničnu žalbu organima takmičenja u Područnoj ligi Gradiška, a mi je prenosimo u cjelosti:

Predmet : Žalba na povredu Pravila fudbalske igre koje su direktno utjecale na krajnji rezultat prvenstvene utakmice 5. kola PFL Gradiška, Mladost – Torpedo 0:1 (0:0). igrane u Bajincima  dana 11. 09. 2016. godine sa početkom u 17:00 časova. Preduzimanje mjrea na zaštiti naših prava, poništavanje i ponovno odigravanje navedene utakmice.

 Sudija utakmice Jovanić Slaviša iz Prnjavora i drugi pomoćni sudija Smiljanić Aleksandar iz Laktaša su grubo povrijedili PFI na način što su namjerno dopustili postizanje pogotka fudbaleru  FK ”Torpedo” broj 9 Majdanac Goran koji se prije upućivanja lopte od strane saigrača nalazio duboko u ofsajd poziciji iz koje je loptu glavom sproveo u mrežu za konačan rezultat navedene utakmice 0:1, kojim je njegova ekipa ostvarila pobjedu. Ofsajd pozicija Majdanca je bila uočljiva iako su pored njega bila još dvojica njegovih saigrača.

Posebno naglašavamo grube greške glavnog sudije utakmice i to prvu što nije zaustavio igru i dodijelio drugi žuti a potom i crveni karton  fudbaleru gostujućeg tima broj 4 Stojanović Aleksandru koji je objema rukama uhvatio i bacio na zemlju fudbalera nešg tima broj 15 Lukajić Jovana koji je bio u posjedu lopte, te mu na opisani način oteo loptu. Vidjevši da sudija dopušta grubu i prljavu igru naš fudbaler je na isti način oduzeo loptu od protvničkog fudbalera te ga po uzimanju lopte ”pregazio”. Neuki sudija Jovanić je zaustavio igru i dosudio prekršaj za gostujuću ekipu. Našem fudbaleru koji je imao jedan žuti karton, poslije opisanih prekršaja  nije dodijelio ni drugi žuti, iako je objektivno bio obavezan dodijeliti direktan crveni karton. Načinio je još teži prekršaj kompezujući svoju prethodnu grešku. Dosudio je samo prekršaj za gostujuću ekipu poslije koga je počela akcija iz koje je trećom, već opisanom grubom greškom i povredom PFI, postignut jedini i pobjedonosni pogodak kojim su službena lica direktno utjecala na konačan rezultat utakmice.

Na žalost ovim nisu opisani svi propusti sudije utakmice, jedan je sraman i bolan za sve sportske radnike i učesnike ovog sportskog događaja koji je ostao u sjeni službenih lica. Sudija utakmice Jovanić, je jednom od najboljih pojedinaca susreta u našim redovima, fudbaleru sa brojem 2, Lukić Dragiši,  istina, nakon jednog od Lukićevih prigovora na odluku, umjesto žutog kartona opsovao majku. Lukićeva majka na žalost nije među živima zbog čega i opisujemo samo ovu vulgarnost sudije Jovanića a ne i vulgarnosti koje je ispoljio prema drugim sportskim radnicima Kluba ”nabijajući ih na onu stvar”. 

Poznato nam je da je članom 83, stav (1), i članom 90 stav (1), DP FS RS utvrđena kazna za nesportsko ponašanje službenih lica, odnosno vremenska zabrana obavljanja svih dužnosti u fudbalu. Poznato nam je da su ove odredbe samo farsa, ali mi podnosimo ovu žalbu u slučaju da je odgovornost jednaka za sve.

Napominjemo da mi ne očekujemo da ćemo u ponovljenoj utakmici pobjediti, ali smo sigurni u rezultat bez golova jer ni gostujuća ekipa gol nebi postigla da kompletan posao za nju nisu odradila službena lica.

Navijači oba kluba su glasno komentarisali što sudija nesvira kraj, svi su bili zadovoljni neriješenim.

Tek poslije sedmog minuta produžetka u kome su sudije postigle gol, bilo je bar nama domaćinima jasno zašto je drugo poluvrijeme trajalo punih osam minuta duže…

PREDSJEDNIK

 Luka Mitraković.  s. r