Prvenstvena trka u Prvoj i dvije grupe Druge lige RS krenula je prije 14 dana. Svako sa svojim planovima i ciljevima, neko da se preseli u viši rang, a većina klubova da izbori opstanak u ligi.

Na drugoligaškom “istoku”, broj ekipa, koje će ispasti, zavisi od prvoligaša, odnosno ekipa, koje bi ispadanje završile u ovoj grupi drugoligaša.

Najugroženije ekipe su: Guber sa 15, Budućnost sa 13, Mladost iz Gacka sa 9 i Rudar 1925 iz Ugljevika sa svega 2 osvojena boda.

Ukoliko ne izbore opstanak, Guber, Budućnost i Rudar 1925 ispale bi u Regionalnu ligu RS, grupa “istok”, a šta bi bilo sa Mladosti?

E to je pravo pitanje. Gačani, ukoliko ispadnu iz drugoligaške konkurencije, nemaju gdje igrati naredne sezone. Razlog je jednostavan, jer regionalna liga RS, za područje Hercegovine NEPOSTOJI. To bi praktično značilo, da bi fudbaleri Mladosti morali pauzirati jednu sezonu, pa se uključiti opet na drugoligaški “istok”, tek naredne sezone. Paradoksalna situacija, ali je stvarnost više nego surova.

Regionalna liga RS, grupa “jug” posljednji put je igrana u sezoni 2021/22., kada su učestvovale samo dvije ekipe: Hercegovac iz Bileće i Željeznica iz Trnova, što je bila neviđena bruka. Na žalost, i danas imamo ligu, doduše u mlađim kategorijama, sa samo dva kluba.

Brojni su klubovi, koji su igrali na regionalnom “jugu”, danas su ugašeni: Željeznica iz Trnova, Rudo, Han Pijesak, Sokolac, OFK Podgrab, Olimp sa Pala, Rudar iz Miljevine…

Možda se obori rekord, pa u sezoni 2024/25, imamo ligu od jednog kluba. Ko to zna?