Mineral iz Teslića poražen je u posljednjoj utakmici jesenjeg dijela regionalanog Centra u Kakmužu (5:4), ali u redovima tesličana provejavalo je veliko nezadovoljstvo, koje su objavili i na zavaničnoj stranici kluba, a koje mi prenosimo u cjelosti:

Konačno je završena turbulentna polusezona u Regionalnoj ligi “Centar”. U posljednjem kolu odigranom u Kakmužu, Mineral je poražen sa 5:4. Mineral je meč u Kakmužu počeo sa devet igrača ispod 21 godine, od toga sedam igrača su članovi šampionske generacije juniorske Omladinske lige BiH – Sjever A. Jedna od najboljih omladinskih ekipa u BiH, došla je u Kakmuž da igra fudbal, da pokaže šta zna i zašto voli ovaj sport, ali im to nisu dopustili fudbalski cirkusanti i fudbalski neinteligentni umišljeni skorojevići.

Ipak, ovaj susret nije počeo na fudbalskom terenu. Stigao je telefonski poziv od predstavnika kluba domaće ekipe sa pitanjem “da igramo 3 za 3”. Ma da tri vama ovdje, tri nama tamo. Zar sav fudbalski trening i rad ponosa našeg kolektiva da se prospe u vodu, zato što se nekome osvaja tri boda bez borbe u ligi bez briga. Naravno da su predstavnici našeg kluba takvu ponudu odbili.Kada se već nisu mogli dogovoriti sa 11 protivničkih igrača, lakše je nagovoriti jednog, nego 11. Lakše je bilo malo “pogurati” osobu pod imenom STEFAN STEVANOVIĆ i njegove pomoćnike Nikolu Garića i Gorana Jovića da budu neprijatelji fudbala i prljavog obraza nastave uništavati ovu igru ali da proslave svoje ime na Ozrenu i uvijek raširenih ruku dođu iz Doboja u Kakmuž.

Sramotni Stevanović, kojeg vjerovatno nije sramota i dalje će nastaviti praviti cirkus po mnogim terenima, jer protiv pravilno suđenje u našoj regiji nije kažnjivo, zbog nedostatka sudija on će i dalje raditi po zadatku, a ovi “gore” će zažmiriti i dati pozitivnu ocjenu.Domaći su znajući da im neće biti poklonjena tri boda krenuli nekažnjeno sa grubim i brutalnim startovima na naše dječake, ali koga briga kada to ne vidi “pravdaš” na terenu. Domaći su poveli iz prvog od tri penala u 15. minuti. Sedam minuta kasnije direktan crveni karton zbog prigovora dobija Nemanja Pavlović. U tom trenutku ostajemo na terenu igrati 14 protiv 10, ali samo minut kasnije izjednačenje donosi Miladić.Tri minute poslije maestralni Vladan Simić pogađa za 2:1. Penal serija domaće ekipe na asistenciju Stevanovića (možda je trebao uvesti futsal pravila pa poslije petog da svaki naredni faul da bude penal) nastavlja se u 40. minuti kada dolaze do 2:2. Minutu prije kraja poluvremena David Simić pogađa za 2:3 i prednost našeg tima nakon prvih 45. minuta.U drugom poluvremenu izjednjačenje je došlo u 60. minuti (3:3), da bi u 72. Miladić pogodio za 3:4.U 82. minuti ostajemo bez isključenog Bože Pavlovića, pa je na terenu odnos 14 na 9.Ipak Stevanović ništa ne prepušta slučaju da uveća svoju sramotu pa u 85. minuti svira TREĆI penal za domaći tim, iz kojeg dolaze do 3:3. Gol odluke pada u 90., na opšte oduševljenje domaćih i onih koji su svoj posao obavili po zadatku.ALI TU NIJE KRAJ.

Nakon susreta predstavnici našeg kluba su tražili od službenih lica snimak sa utakmice, na šta je glavni arbitar, podsjećamo STEFAN STEVANOVIĆ IZ DOBOJA istjerao našeg predstavnika iz prostorija i ispred pokušao da ga udari pesnicom, ali je taj udarac zakačio samo mali dio lica. Domaći su naravno stali u odbranu svog “ponosa”, pa su rekli da je naš predstavnik udario njega, a uviđaj je izvršila i policija, koja je u dogovoru sa spornim licima okončala ovaj predmet.Dakle, mir mir, niko nije kriv, Stevanović i kompanjoni uzeše svoje dnevnice i još nešto iza, delegat zažmiri na oba oka, domaći slave tri boda koja su im važnija od života u ligi bez briga.Dok na stadionu Minerala imate prenos utakmice i mogućnost da tražite snimak poslije iste, u Kakmužu ga se krije pod velom tajne, jer šta bi bilo da svijet vidi zločin koji je napravio neki lik sa pištaljkom.Postaviti opet pitanje ZA KOGA SE IGRA OVA LIGA je besmisleno? Liga u kojoj niko neće da bude prvi, a rijetko kada neko ispada, liga u kojoj nema dovoljno sudija pa se svakakvi uobraženi likovi s pištaljkom iživljavaju na djeci, liga koju su proširili na 16 ekipa, da bi jedinu korist imali delegati i sudije, šta je svrha Područnog saveza koji nema nijednog sudiju u Premijer ligi BiH, koji ne daje snimke utakmica klubovima dok u drugim područnim savezima klubovi imaju direktan prenos utakmice (PFS Gradiška), pa kada to imaju niko se ne žali na suđenje, a imaju čak trojicu evropskih sudija.Šta je svrha saveza koji provodi pravila od prije 20 godina da se utakmica može poslati samo kasetom ili CD u vremenu kada pola računara ne može učitati CD. Šta je svrha informatički nepismenih delegata, koji ni svoj računar nemaju, ali ne počinju utakmicu bez CD.

Šta je razlog igranja lige, ako prvak dobije pehar od 20KM, a bude kažnjen odmah ako ne plati kotizaciju, dok u drugim savezima prvaku se plaća kotizacija i dobiju nagradu od 1000KM.Fudbalski nepismeni duvači pištaljke nastaviće i dalje da rade po zadatku, jer su tri boda u ligi bez briga važnija od života, neće biti kažnjeni jer nema ko da ih zamijeni. Kome je uopšte važno ovo što pišemo, prenijeći neki medij i cirkus će biti nastavljen na proljeće i svake naredne sezone se ponavlja. Ćutali smo svih 15 utakmica i na krađe u Rudanci i na domaćim utakmicama, a šta i da smo pričali kada nema ko da nas zaštiti.Nisu samo krivi svi ovi nabrojani, krivi smo i sami jer nemamo našeg čovjeka u “sobi za odlučivanje”, “gore” gdje se sve zna unaprijed, gore gdje uvijek neko nekoga štiti, e mi gore nemamo nikoga.Polusezona je konačno završena, osvojili smo 11. mjesto sa 17 bodova i više je svejedno koji smo, kada slijepci sa pištaljkama pod kontrolom skorojevića glume bijelog ovratnika.