Italijan Alesandro Đanesi pobjednik je ATP čelendžera Srpska open! On je u finalu poslije velike borbe koja je trajala preko tri časa savladao Karlosa Berloka iz Argentine sa 2:1. Po setovima je bilo 6:7, 6:4, 6:4.
Ovim trijumfom Đanesi je pored pehara zaradio i 12.250 evra, ali i 100 ATP bodova, pa bi na novoj listi italijan trebao da bude oko 175. pozicije.
Predsjednik Organizacionog odbora ATP čelendž turnira Srpska open Draško Milinović uručio je pehar pobjedniku Alesandru Đanesiju.

-Drago mi je što sam u finalu imao tako veliko tenisko ime, kao što je Kalros Berlok, a zadovoljstvo je još veće kada znate da ste pobijedili. Ovo je nevjerovatna sedmica iza mene, i svakako najveći uspjeh u dosadašnjoj karijeri. Trofej u Banjaluci biće mi podstrek za neke nove izazove – poručio je Đanesi, pobjednik banjalučkog čelendžera.

I pored poraza Karlos Berlok nije imao pretjeranog razloga za nezadovoljstvo.

-Prije svega srećan sam zbog Alesandra. Nevjerovatna sedmica je i za mene. Hvala svima, u Banjaluci sam se osjećao kao kod kuće.

Lana Popović, direktorica ATP čelendžer turnira Srpska open poručila je da je još jedan uspješno odrađenin posao iza svih onih koji su stajali iza ove smotre.

-Imali smo odličan turnir, veoma zanimljive i kvalitetne mečeve, i po prvi put kako se igra turnir, da niti jedan meč nije prekinut zbog kiše. I u ovim trenucima sjećamo se pionira ovog turnira Miše Radakovića, koji da može da nas vidi danas, bio bi i te kako ponosan na sve ovo što smo imali u Banjaluci u preoteklih 10 dana. Već sada pripremamo se za “Srpska open 2019”, kada ćemo proslaviti punoljetstvo turnira.

Meč je trajao tri časa i 15 minuta, i publika je zaista imala šta da vidi. Prvi set ponudio je dosta uzbuđenja. Berlok je, činilo se imao sve u svojim rukama, prednost 5:4, servis, dvije set lopte, ali Đanesi sve to spašava i pravi brejk, koji set odvodi u taj brek. Argentinac ima čvršće živce i taj dio igre dobija sa 7:5 za početno vodstvo u setovima. Dobro je krenuo Berlok i u nastavak meča, ali ipak, slijedi preokret. Italijan dobija tri uzastopna gema, i prelama drugi set u svoju korist sa 6:4.

Treći set kreće ofanzivom Đanesija, koji odmah pravi brajk, i čuva prednost, (3:1, 4:2), a posebno je bio važan šesti gem koji je trajao više od 10 minuta, i u kojem je uspio da spase čak šest brejk lopti. Do kraja meča i pobjede nie bilo većih uzbuđenja, Italijan je kraj meča dočekao visoko podignutih ruku.