Nemanja Lendrić krenuo je na rutu života! Gradiški biciklista krenuo je na avanturu dugu nevjerovatnih 20.000 klimoetara, a trajaće do novembra ili decembra, kada je planirano da se preko planine Fudži spusti u prestonicu Japana. Nije malo, a ni jednostavno, ali Nikola že uspjeti. Osvojio j vječni grad Rim, osvojiće i srce istočne kulture, nestvarni Tokio…

Prva Nemanjina stanica je Banjaluka gdje će mu se pridružiti Nikola Dupalo, biciklista iz Novog Grada, odakle će dalje krenuti put Beograda.

Na ovu nesvakidašnju biciklističku avanturu odlučili su se kako bi prikupili novac  za operaciju braće Kostadinović, osmogodišnjeg Stefana i šestogodišnjeg Daria, koji boluju od distorzije mišića. Za njihovo liječenje neophodna je otići na opreciju u Italiji koja košta oko 20.000 maraka.

Na platformi za grupno finansiranje Indiegogo krajem prošle sedmice pokrenuli su kampanju “Expedition Banja Luka – Tokyo”, gdje svi zainteresovani mogu podržati njihovu ekspediciju i liječenje braće Kostadinović.

– Planiramo dnevno prelaziti oko 100 kilometara, a prva etapa je Banjaluka – Beograd. Onda idemo preko Rumunije kroz čuveni Transfagarasan prolaz kroz Karpate, zatim slijedi Crno More- Bugarska – Turksa – Jermenija – Gruzija – Rusija – Kazakstan – Mongolija i stotine kilometara pustinje Gobi, pa Kina, Južna Koreja, Fokušima, Hirošima, Kobe, Nagasaki, planina Fudži i na kraju Tokijo –  objašnjava Nemanja.

Što se tiče noćenja tu je  kampovanje, couchsurfing i ostale socijalnie mreže za putovanja i grupe za povezivanje nomada, putnika i istraživača. Za hranu i piće planiraju  izdvajati 7 eura dnevno, koliko bi iznosio njihov zajednički budžet, kako bi što više novca ostalo za dječake.

– Plan nam je da kuvamo tokom putovanja.  Uvijek nosim gorionik na plin, šator, podlošku, vreću za spavanje, a tu je i osnovni alat, lijekovi i prva pomoć – priča Nemanja i otkriva da će o ovom putovanju  snimati dokumentarac uz pomoć GOPRO kamere.

– Planiram snimiti cijeli naš put, sve naše događaje i iskustva, ali i zanimljive priče o ljudima, gradovima i mjestima kroz koja budemo prolazili. To bi bila svojevrsna autobiografija našeg putovanja – objašnjava Nemanja.  Što se tiče kondicionih priprema, kaže da se za ovako dug put teško fizički može pripremiti. Najbitnija je psiha, jaka volja i želja. A toga ovi momci imaju na pretek.

– Biće tu svakakvih izazova. Prolazimo kroz Islamsku državu kavkavski kalifat, ali imamo dogovore sa Čečenima da nas dočekaju i sprovedu. Ništa manje neće biti zahtjvna ni pustinja Gobi, kroz koju ćemo preći 1.000 kilometara, a nema vode. Imaćemo uz sebe po 30 litara, vjerujemo da će nam to biti dovoljno – naglašava Nemanaj Lendić, kojeg su brojni sugrađani ispratili na nevjerovatan put.

Istorija se piše i preko bicikla, to Nemanja i Nikola najbolje znaju…..