Piše: Miro Bjelić
Ovih dana u medijima pojavile su se uzjave pojedinih čelnika klubova da će se uskoro osnovati, po treći put, SPORTSKO DRUŠTVO BORAC BANJALUKA.
Prvi put to je bilo 1926. godine, kada je osnovano RŠD BORAC. U tom sastavu je bio i KUD VASO PELAGIĆ. To RŠD Borac nije dugo trajalo i 1951. godine, poslije II svjetskog rata, prestalo je sa radom. Da bi u 1985. godini, po drugi put bilo aktivirano, ali pod nazivom SD Borac. Moja malekonst je bila izabrana za privremenog generalnog sekretara SD Borac. Za predsjednika je izabran Dževad Osmančević, predsjednik Rukometnog kluba Borac. Prije nego što se osvrnem na ovaj period, moram se vratiti u 1925. godinu. Pošto nije dobro funkcionisalo RŠD Vrbas, radi malograđanskih ponašanja pojedinaca, javila se potreba za
osnivanjem novog društva. Tako je 1926. godine u kafani Putnik u ulici Fra Grga Martića br.1 (sada ulica Srpska) osnovano RŠD Borac. Bilo je natezanja oko imena društva i na kraju je odlučeno da se zove Borac. Svi prisutni su to prihvatili i time je nastao RŠD Borac. Prvi
predsjednik RŠD Borac je bio Dušan Balaban. Ostali prvi članovi RŠD Borac su bili: Mustafa Softić, Zdravko Šerbl i Mile Stefanović. Za Milu Stefanovića je karakteristično da je redovno biran u sve uprave RŠD Borac do zabrane rada društva 1941. godine. Ovo sam morao da iznesem u javnost, da svi koji imaju namjeru da učestvuju u osnivanju Sportskog društva Borac, da se bolje upoznaju sa istorijom SD Borac. Prvi trener i igrač, tada je bio, Aranko Stoisavljević. Neka se zna i neka znaju!
Da bi se tada FK Borac takmičio u Bosanskoj Krajini postao je član Nogometnog podsaveza Zagreb, koji je pokrivao ovo područje u procesu takmičenja. Svi ideolozi za osnivanje SD Borac moraju znati da je fudbal u Banjaluci pokrenuo Zagrebački nogometni podsavez. To je istina!
Mora se znati da je i RK Borac u početku bio član SD Željezničar sa Predgrađa Banjaluke i to radi besplatnog prevoza. To je trajalo kratko i mi smo ubrzo pristupili porodici RSD Borac.
Tako je krenulo!
Kada je u pitanju SD Borac, da li treba ili ne treba u Banjaluci?
Prvo morate znati da se takva sportska društva rađala u socijalizmu, kojeg više nema, jer sma ga srušili. Tražili smo kapitalizam i dobili ga. Kapitalizam priznaje samo vlasničke odnose i Akcionarska društva koja se mogu kontrolisati. Da li je neko, od njih ideologa, razmišljao prije osnivanja tog SD Borac, kako će se knjižiti vlastita imovina, koju klub unese u društvo. Da li su razmišljali (ja sam imao tih problema kao sekretar društva) da mnogi klubovi koji su željeli uči u SD Borac nisu htjeli mjenjati ime u Borac, tvrdeći da se mogu zvati SD Borac OO BK Slavija i da ne mjenjaju svoje klupske boje. Da su većina klubova željela da SD Borac ima jedan žiro račun i da svi klubovi ugase svoje račune. Prevedeno to znači da će, primjera radi, FK i RK Borac putem marketinga napraviti najveći posao i sva sredstva će ići na Sportsko društvo, a od toga će se finansirati svi klubovi društva. Da li su razmišljali ti ideolozi Sportskog društva, kako i u kojem procentu će se djeliti novac sa tog žiro računa. Ima tu još mnogo stvari vezanih za rad Sportskog društva i ja bih
od toga, a na osnovu svog iskustva, mogao napisati knjigu o SD.
Prava istina je da, svi ti ideolozi, koji su članovi pojedinih klubova, nisu sposobni da vode klub i traže slamku spasa u Sportskom društvu Borac.
Sa jedne strane srušili smo socijalizam, gdje je sport odlično funkcionisao te se služili poznatom rečenicom bivšeg predsjednika Vlade Jugoslavije koja glasi: “Sve što nije zabranjeno to je dozvoljeno”. Tako su se i osnovala klupska preduzeća, koja su finansirala klubove.
Brzo se zaboravilo na SIZOVE fizičke kulture, SOFKE, Male olimpijske igre, školski sport, finansiranje i liječenje invalida i da sve ne nabrajam. Isto bi tako pitao ideologe zašto se toj ideji nije priključio i FK Borac? Po informaciji koju imam oni čekaju da izađe novi Zakon o sportu i da im lokalna zajednica prepiše u vlasništvo stadion. Imali ste mogućnost da pročitate ko sve ovih dana iz regiona pa i
kralj smeća, obilazi navodno Grad, ali više FK Borac. Zna se šema rada. Pametan iz ovih mojih riječi može iz svega izvuči istinu: “Šta će oni ovdje, dosad nisu bili”?
Zato ideolozi manite se ćoravog posla oko SD Borac. Nema novca na guzove i slušajte Marinka Umičevića: “Nema više Tita i Partije, novac se mora zaraditi”.
PS
Ako neko želi dodatna objašnjenja može mi se lično obratiti, jer oko ove materije i previše znam….