Dok se pojedina sportska društva sa prostora bivše Jugoslavije raspadaju, timovi iz porodice banjalučkog Borca uskoro bi trebalo da formiraju Sportsko društvo i tako započnu zajedničko djelovanje.

Predstavnici klubova koji nose ime Borac trebalo bi da idućeg ponedjeljka u dvorani “Borik” potpišu sporazum o zajedničkom djelovanju. Na čelu Inicijativnog odbora je predsjednik Kuglaškog kluba Borac Nenad Talić.

– Inicijativu smo pokrenuli svi zajedno. Dobili smo potvrdu da će u svemu učestvovati fudbalski i teniski klub, pored muškog i ženskog rukometnog, odbojkaškog, kuglaškog, vaterpolo, atletskog i SKK 1947. Pokušaćemo da nađemo poveznice, da radimo na onome što nas spaja, a ne na onome što nas razdvaja. Imamo zajedničke ideje i ciljeve. Jasno je da su razlike u budžetima različite, ali želimo da napravimo stabilno sportsko društvo poput Crvene zvezde ili Partizana jer je Borac veliki brend. Očekujemo da ćemo imati podršku grada i Ministarstva porodice, omladine i sporta Republike Srpske – rekao je Talić.

Sekretar i trener Atletskog društva Borac Nebojša Matijević siguran je da bi osnivanje sportskog društva bio pun pogodak.

– Inicijativa da svi klubovi u Banjaluci koji nose ime Borac budu objedinjeni u jedno sportsko društvo postoji već duže vrijeme, ali, eto, konačno smo sjeli i počeli da razgovaramo o osnivanju. Vjerujemo da bismo kao SD uspjeli da riješimo neke statusne probleme, kao što su termini u dvoranama, zajedničko korišćenje teretana, ali i da jednostavno između sebe razmjenjujemo stručne profile. Vjerujem da bismo kao sportsko društvo mogli značajno da utičemo na sportska dešavanja u gradu – rekao je Matijević.

Borčevih 17

Ime Borac nosi 17 sportskih kolektiva u Banjaluci. Rukometni (muški i ženski), fudbalski, tri košarkaška (dva muška, jedan ženski), kuglaški, vaterpolo, atletski, auto-moto karting, stonoteniski, odbojkaški, kik-boks, sjedeće odbojke, streljački klub invalida i džudo.

“Glas Srpske”