Iako je bila prijateljska utakmica, na stadionu se okupilo oko dvije stotine navijača, željnih dobrog fudbala. Ali da pozdrave i povratak svojih fudbalera na “Luke”, nakon tri godine “izgnanstva” i pretucanja po terenima Krupe na Vrbasu i Banjaluci.

Sama utakmica bila je kvalitetna, naročito u prvom poluvremenu, kada su domaći fudbaleri bolje stajali na terenu. Izabranici Igora Mirkovića bolje su otvorili meč i već u desetom poveli sa 1:0. Strijelec je bio povratnik na „Luke“ Siniša Radoja. Srđen Mrzić je sjajno centrirao, a Radoja u stili pravog napadača loptu glavom zakucao u gol gostiju. U tome priodu Mrkonjićani su propustili još tri dobre prilike za gol, a gosti jednu kada je neko od napadača iz Novog Grada pogodio prečku.

Gosti su poravnali rezultat u 35. minutu golom Kovačevića, nakon izgubljenje lopte na sredini trena. I kada se očekivao kraj prvog poluvremena, napadač Novljana Dodik koristi propust odbrane Slobode i postiže drugi gol za goste.

Gosti su do trećeg gola došli u 53. minutu. Jedanu ubačenu loptu u šesenstarac, golman kadata Slobode Dušan Travar, nespretno je zakačio glavom Radoja i smjestio u vlastitu mrežu, za vodstvo gostiju od 3:1.

Domaći fudbaleri su pokušavali da smanje vodstvo gostiju. Imali su nekoliko dobrih prilika, ali bez konačne završnice. S druge strane gosti iz Novog su igrali rutinski. Vidjelo se da su spremnija i kvalitetnija ekipa, što su potvrdili i svojim četvrtim, a drugim golom Dodiga u 85. minutu za konačnih Sloboda(MG) 1 – Sloboda(NG) 4.

Sve u svemu utakmica, koju je vodio banjaluči sudija Mario Jelić mogla je da zadovolji gledaoce. Naročito prvo poluvrijeme koje je bilo na izuzetno tehničkom i trkačkom kavalitetno.

Šef stručnog štaba Slobode (MG) Igor Mirković i pored poraza nije bio nezadovoljan u cjelini s igrom.

-Želim da se zahvalim fudbalerima iz Novog Grada na jednoj dobroj utakmici, koja nam je dobro poslužila da sagledamo gdje smo u ovom trenutku. Mogu da budem zadovoljan prvim poluvremenom. Bez obzira što smo gubili 2:1. Prvi gol smo primli iz jedne naše kardinalne greške na sredini terena, što su gosti kaznili. I u ovoj utakmici se pokazalo da su prekidi kobni tačka za nas. Tri gola su primljene iz takvih situacija. Neke svoje prilike nismo iskoristili u prvom pluvremenu, dok smo bili na trkačkom nivovu sa ekipom iz Novog Grada. Jednostavno su nam bile teške noge, jer smo ove sedmice imali dva puta dnevno trening. U jutarnjem terminu u teretani, a u večernjem na stadionu. Imao i četiri, pet igrača koji su roviti i koji nisu mogli igrati. Neki dječaci koji su mladi dobili su šansu u drugom poluvremenu. Sve u svemu možemo biti zadovoljni, jer su to djeca iz Mrkonjića. Tako da je publika, koja je bila na stadionu mogla vidjeti domaće igrače koji su dobili šansu i u prvoj postavi. I dalje imamo problem s golmanom, jer nam je povrijeđen Kačavenda. Jednostavo dječak koji brani za kadete nije na nivou da može braniti protiv prvoligaških ekipa. Očekujemo da pitanje golmana rješimo ovih dana – rekao je Mirković.

Trener gostiju Duško Vranešević zadovoljan je rezultatom i igrom svoje ekipe.

-Na poziv naših prijatelja iz Mrkonjić Grada došli smo da na ovako lijepom sportskom zadnju odigramo prijateljsku utakmicu. Nadam se da će u budućnosti u Srpskoj biti još ovakvih terena, gdje je ljepota igrati. I gdje Mrkonjić Grad sada ima vrhunske uslove za igru. Što se tiče same utakmice, kvalitet je došao do izražaja. Pogotovo u drugom poluvremenu. Mrkonjić je u prvih tridesetak minuta pružio stvarno dobar otpor. Najbitnije da se niko nije povrijedio i da je utakmica zadovoljila gledaoce –rekao je Vranešević.

Gosti iz Novog Grada oduševljeni su treneom i uslovima na stadionu “Luke”.

-Iskreno ja sam oduševljen onim što sam vidio. Mrkonjić Grad ima dva vrhunska terena i fenomenelne uslove za pripreme ekipa.Možda i naša ekipa dođe ovdje na pripreme. Sloboda zaslužuje da igra Prvu ligu i vjerujem da će naredne sezone Mrkonjićani gledati prvologaški fudbal rekao je predsjednik novljanske Slobode Mladen Boasnčić.

Tekst i foto: Slobodan Dakić