Fudbaleri mrkonjićke Slobode u 9. kolu Druge lige-grupa Zapad u Brodu su savladali Polet 1926 sa 2:1. Pobjeda mrkonjićana je više nego zaslužena, jer je podmlađeni i kombinovani tim Slobode nadigrao domaćine u svim elementima igre i zabilježio treću pobjedu u šapionatu. I sa 11 bodova nalazi se na devetom mjestu tabele drugoligaškog zapada. Naime, u osam odigranih mečeva fudbaleri Slobode pobjedili su tri, remizirali dva puta i zabilježili tri poraza.

Pogotke za Slobodu postigli su Igor Mirković u prvom i Vidović u drugom poluvremenu.

Pobjeda u Brodu došla je stručnom štabu, fudbalerima i upravi kluba kao melem na ranu. Poslije otete pobjede u Šipovu protiv Mladosti iz Donje Slatine, kada je sudija Jeftić iz Prijedora poništio dva minuta prije kraja regularan gol Mrkonjićanima.

Mnogi su pomislili da Slobodni brod polako tone na dno. Naime, osim nekoliko članova uprave i entuzijasta, od tima sa “Luka”, svi su digli ruke. Ulje na vatru svojim nerezumnim odlukama prošle godine je dolio Fudbalski savez Republike Srpske, suspenzijom stadiona “Luke” za odigravanje prevenstvanih utakmica. Tako da je ekipa Sloboda cijelu sezonu u prošlom šampionatu u Prvoj ligi igrala na stadionu u Krupi na Vrbasu, na “Predgrađu” i Gradskom stadionu u  Banjaluci. Lakardija u režiji moćnika iz FS RS nastavljena je i u Drugoj ligi, pa ekipa Slobode utakmice igra u Krupi na Vrbasu, a od prošlom kolu na stadionu FK Gorica u Šipovu.

Tu nije kraj nevoljama drugoligaša iz Mrkonjić Grada. Odmah na početku šampionata nekoliko fudbalara je zaradilo teže povrede. Pa je i onako oskudan igrački kadar sveden na minimum. Stručni štab je morao prvom timu da priključi nekoliko golobradih dječaka iz kadetskog i juniorskog pogona. Tako je bilo i u Brodu. Desetkovana četa trenera Milorada Glamočaka Kralja, ipak se digla iz “pepela” i u Brodu odigrala dobar meč i ostvarila značajnu pobjedu.

Naime, strateg Mrkonjićana Milorad Glamočak Kralj, uz mnogo problema je satavio ekipu za meč sa Poletom. Zbog povreda i bolesti ostao je bez usluga pet prvotimaca, najboljeg strijelca Miloša Srndovića, Đukarića, Babića, Milanovića i Šamare. Da nevolja bude veća polovinom drugog poluvremena igru je zbog povrede napustio iskusni veznjak Igor Mirković.

– Stručni štab sastavio je kombinovan sastav. Šansa je pružena juniorima Anđeliću, Savanoviću, Eremiji, Jovanoviću i Nikiću. Osim Slavaka Anđelića koji je debitovao dok smo igrali još u Prvoj ligi, ostala četvorica fudbalara nemaju skupa odigrano devedeset minuta u prvom timu. Upravo zbog te činjenice pobjeda ima veliki značaj za nastavak takmičenja u šamiponatu – rekao je predsjednik Upravnog odbora Milenko Milekić.

LUKE” U PROGRAMU

Ljubitelji fudbala i upravi Slobode sa zadovoljstvom su primili vijest da će se raditi nivelecija i uređenje glavnog terena na stadionu “Luke”. Pomoć je obećao i premjer Vlade Republike Srpske Radovan Višković u razgovoru sa opštinskim rukovodstvom prošle sedmice. Već je urađen projeket za čiju realizaciju je potrebno oko 400.000 KM. Paraleno će se raditi i na završetku radova na postavljanju vještačke trave na pomoćnom igralištu. Prva faza je završena. Zapelo je oko tenderske procedure za drugu fazu-postavljanja vještačke podloge. Očekuje se da će i taj problem uskoro biti rješen.

Slobodan Dakić