Redovna sjednica Generalne Skupštine Fudbalskog saveza BiH održana je u hotelu “Hills” na Ilidži.

Sjednicu je otvorio predsjednik FS BiH Vico Zeljković koji je prigodnim govorom pozdravio prisutne i između ostalog rekao:

Krenuli smo jako, hrabro, odvažno na svim frontovima sa jednim jedinim ciljem, unaprijeđenjem fudbala u BiH. Pravci u kojim djelujemo jasno i beskompromisno su mnogobrojni, sve aktivnosti su započete, a ja sa ovoga mjesta mogu da vam garantujem da će rezultati svih tih pravaca uskoro početi u potpunosti da se realizuju, a svi zajedno ćemo biti ponosni na sve ono što smo zajedničkim radom i bezrezervnom podrškom svih struktura fudbalskog saveza realizovali.

Zeljković je još dodao:

– Da bi sve naše ideje dobile konkretan i jasan oblik, pretočili smo našu viziju u Staretegiju Fudbalskog saveza BiH, na kojoj smo u saradnji sa UEFA grow timom u prethodnih godinu dana predano radili, a tokom mjeseca maja će strategija razvoja FS BiH za period od 2022. do 2026. godine ugledati svijetlo dana i jasno osvijetliti pravac u kojem ćemo se u narednom periodu kretati.

Zeljković se osvrnuo i na izgradnju terena sa hibridnom travom:

– Kao jedna od osnovnih obaveza u poboljšanju nogometne/fudbalske igre definisano je uneprijeđenje infrastrukture na nogometnim/fudbalskim stadionima u BiH. S tim u vezi, se uz podršku UEFA krenulo u jedan nezamisliv iskorak da BiH u narednom periodu dobije 12 glavnih terena sa hibridnom travom. Ono što je djelovalo kao bajka, uskoro će se pretvoriti u stvarnost. Sa zadovoljstvom mogu da vas obavijestim da su sve procedure okončane i konkretan posao počinje početkom narednog mjeseca. A mi ćemo biti svjedoci najvećeg infrastrukturnog pomaka koji je FS BiH ostvario u svojoj višedecenijskoj istoriji, a tiče se direktnog ulaganja u klubove i klupsku infrastrukturu u BiH, a koja će opet doprinijeti kvalitetnijem radu i boljim rezultatima svih reprezentacija.

Vico Zeljković se zahvalio predstavnicima FIFA i UEFA na svesrdnoj podršci koju pružaju Fudbalskom savezu BiH.

Putem video linka prisutne je pozdravio i predsjednik UEFA Aleksander Čeferin koji je između ostalog istakao da su prethodne dvije godine bile zahtjevne, ne samo za fudbal, već za čitavu planetu ali je lopta nastavila da se kotrlja zahvaljujući naporima UEFA i svih njenih članica. Čeferin je istakao da je i FS BiH stajao uz UEFA, te da se raduje da će u BiH, poznatoj po gostoprimstvu, biti orgaizovano Evropsko prvenstvo za kadetkinje.

Sjednici su prisusvovali član FIFA odjela za nacionalne selekcije Lorenco Kavaljari, UEFA direktor nacionalnih asocijacija Zoran Laković i član FIFA Izvršnog odbora Razvan Burleanu koji su istakli da svjetska i evropska krovna kuća fudbala podržavaju rad Saveza i da će kroz različite projekte nastaviti da ulažu u razvoj fudbala u BiH.

Poslije izbora radnih tijela Izborna komisija je konstatovala da je sjednici prisustvovalo svih 60 delegata, tako da je Skupština imala potrebni kvorum za rad i donošenje odluka.

Nakon prikazanih prezentacija delegati Skupštine jednoglasno su usvojili:

  • Izvještaj o radu FS BiH za 2021. godinu;
  • Izvještaj o izvršenju plana prihoda i rashoda FS BiH za 2021. godinu;
  • Revizorski izvještaj FS BiH za 2021. godinu;
  • Plan rada FS BiH za 2022. godinu;
  • Plan prihoda i rashoda FS BiH za 2022. godinu.