Ako se za nekog Srpčanina može reći da je najraskošniji naučni talenat, to je sigurno Filip Savić, 22-godišnji magistar elektrotehnike, koji je za Dan Republike Srpske dobio poziv da učestvuje u radu Senata RS.

Ovaj poziv zatekao me je kod roditelja u Srpcu, gdje sam došao na odmor iz Njemačke. U prvi mah pomislio sam da se radi o Senatu Univerziteta u Banjaluci, ali kad sam došao na ovaj skup, u sali su sjedeli bivši predsjednici RS, akademici, ekonomisti i drugi stručnjaci koje krase vrhunski rezultati – kaže Filip, i dodaje da je slično iznenađenje doživeo prije dvije godine kad je povodom Dana Republike dobio orden Njegoša trećeg reda iz ruku predsjednika Milorada Dodika.

Ovaj mladić još u osnovnoj školi i gimnaziji odskakao je od vršnjaka, kad je na takmičenjima osvajao prve nagrade iz matematike, fizike i srpskog jezika. Na Elektrotehničkom fakultetu u Banjaluci ostvario je prosjek 10 tokom čitavog studiranja, što se nije dogodilo u 52 godine dugoj istoriji ove visokoškolske ustanove.

Mladi inženjer elektrotehnike, potom se otisnuo u svijet gdje je prije dvije godine započeo postdiplomske studije u Norveškoj i Njemačkoj, da bi ovih dana master tezu odbranio u Minhenu i odmah dobio ponudu za posao u poznatoj američkoj kompaniji “Teksas instruments”, koja u Americi zapošljava 10.000, a u Njemačkoj 2.000 radnika.

Filip je odrastao u porodici u kojoj je otac Simo profesor matematike, a majka Milena profesor hemije. Prije rata živjeli su u Jajcu, da bi 1995. godine izbjegli u Srbac, gdje su stambeno zbrinuti i dobili posao u Srednjoškolskom centru “Petar Kočić”.