Svoj javašluk i bezobrazuk debelo će platiti!

Već danas sastaje se Disciplinska komisija FSBiH, koja će donijeti odluke vezano za utakmicu 1/4 finala Kupa BiH, koju su fudbaleri Sarajeva napustili u sudijskoj nadoknadi pri vodstvu Borca(1:2). Pored napuštanja terena “bordo” timu i njihovim predstavnicima na klupi, tako i onima koji su sišli sa tribina za zlo će se uzeti i verbalni, ali i fizički napadi na službena lica, pa kako naš portal saznaje, Sarajevo čekaju drakonske kazne!

POGLEDAJTE GDJE STOJI KLUPA SARAJEVA DOK SE IGRA UTAKMICA! (FOTO)

Na sve činjenice koje govore tome u prilog, Sarajevu na ruku ne ide ni činjenica što su najnedisciplinovaniji tim lige po kaznama, a i utakmica sa Borcem bila je sa (polu)suspenzijom, jer Istočna tribina je bila zatvorena za gledaoce zbog nereda na utakmica sa Širokim Brijegom.

Tako bi Sarajevo umjesto borbe za titulu, samo u nekoliko kola moglo se naći u grčevitoj borbi za opstankom u društvu premijerligaša.

Pred vama su i dijelovi Disciplinskog pravilnika FSBiH, koji obrađuju ovo što smo vidjeli na “Koševu”.

Član 64. (Prekid utakmice od strane igrača ili sportskog radnika)
(1) Ako igrač ili sportski radnik izazove prekid utakmice koja ne bude nastavljena, biće kažnjen:
a) igrač, zabranom igranja od 3 do 12 utakmica i novčanom kaznom od 1.000 KM do 2.000 KM.
b) sportski radnik, zabranom obavljanja funkcije od tri mjeseca do godinu dana i novčanom kaznom od 1.000 KM do 2.000 KM.
(2) Ako se prekršaj iz stava (1) ovog člana okvalifikuje kao teži prekršaj ili se ponovi, biće kažnjen:
a) igrač, zabranom igranja od šest mjeseci do godinu dana i novčanom kaznom od
2.000 KM,
b) sportski radnik, zabranom obavljanja funkcije od godinu dana do dvije godine i
novčanom kaznom od 2.000 KM do 3.000 KM.

Član 65. (Prekid utakmice od strane tima)
(1) Ako je tim za vrijeme utakmice prouzrokovao nerede zbog kojih je utakmica prekinuta ili je napustio teren za igru, pa utakmica nije nastavljena, klub će biti kažnjen oduzimanjem od 3 do 6 bodova, odnosno od 3 do 6 negativnih bodova i novčanom kaznom od 2.000 KM do 5.000 KM.
(2) Ako se prekršaj iz stava (1) ovog člana ponovi ili tim počini teži prekršaj, zbog čega je utakmica prekinuta i nije nastavljena, klub će biti kažnjen oduzimanjem od 6 do 12 bodova, odnosno od 6 do 12 negativnih bodova i novčanom kaznom od 5.000 KM do 10.000 KM.

Član 66. (Nagovaranje na prekid utakmice)
(1) Igrač ili sportski radnik koji nagovara tim da iz bilo kojih razloga napusti teren ili da ne započne igranje utakmice, biće kažnjen: a) igrač, zabranom igranja od šest mjeseci do godinu dana i novčanom kaznom od 1.000 KM do 2.000 KM, b) sportski radnik, zabranom vršenja funkcije od šest mjeseci do godinu dana i novčanom kaznom od 1.000 KM do 2.000 KM.
(2) Ako se prekršaj iz stava (1) ovog člana ponovi, biće kažnjen:
a) igrač, zabranom igranja od godinu dana do dvije godine i novčanom kaznom od 2.000 KM do 3.000 KM, b) sportski radnik, zabranom obavljanja funkcije od godinu dana do dvije godine i novčanom kaznom od 2.000 KM do 5.000 KM.
(3) Ako prihvate nagovaranje i teren napuste do četiri igrača, a ostali nastave igru, biće kažnjeni igrači koji su napustili teren zabranom igranja od šest mjeseci do godinu dana.
(4) Ako prihvate nagovaranje, pa teren napusti najmanje pet igrača, zbog čega se utakmica prekida, biće kažnjeni igrači koji su napustili teren zabranom igranja od godinu dana do dvije godine.
(5) Ako se prihvati nagovaranje pa cijeli tim napusti teren, odnosno ne otpočne utakmicu, pa ista bude prekinuta, klub će biti kažnjen oduzimanjem od 3 do 12 bodova odnosno od 3 do 12 negativnih bodova.