Nedavno je PFS Bijeljina izašao sa prijedlogom za reorganizacijom Drugih liga FSRS. Njihov prijedlog je bio da se formira i treća liga ovog ranga, što nije prošlo na Izvršnom odboru, koji je odbacio takav zahtjev.

S obzirom, da kao najčitaniji sportski portal na prostorima Republike Srpske u svakodnevnom kontaktu smo sa sportskim radnicima, klubovima, funkcionerima saveza….oslušnuli smo ono što je velika želja mnogih, kako bi to trebalo izgledati, a da se dobije kvalitet, i da više nemamo ekipa “lutalica”, koje plešu jedno ljeto, i onda se ugase poput zvijezda padalica.

Krenimo redom:

PRVA LIGA RS – JEDNA – 16 EKIPA

Sa reorganizacijom nižih liga, i elita Srpske bila bi veoma jako takmičenje, jer bi filter bio i te kako gust, i u određenom vremenskom periodu dobili bi uvijek nekoliko sastava, koji bi jurišali s pravom na rang više, i tu ne bi bili nijemi posmatrači. Sasvim svejedno, 14, 16, ili čak 18 ekipa, centara koji bi popunjavali najviši rang.

DRUGA LIGA – JEDNA – 16 EKIPA

Ključ reorganizacije leži u ovom prijedlogu, da druga liga bude jedinstvena i to sa 16 ekipa. Dakle sastavi koji imaju aspiraciju za višim rangom, i želju da igraju fudbal na cijeom prostoru Republike Srpske. To znači da bi npr. Velež iz Nevesinja, putovao u Žeravicu, a mrkonjićka Sloboda u Gacko, i obrnuto! Filtriranjem liga dobili bi kvalitet, i ekipe koje s pravom sve iz tog takmičenja mogu igrati i rang više, Prvu ligu, jer finansijska konstrukcija putovanja, i svega ostalog bila bi gotovo istovjetna kao u višem rangu. Vjerovatno bi kvalitet današnjeg Zapada prevagnuo, da bi većinu lige činile te ekipe, ali to bi bio izazov i za ekipe sa Istoka da se uključe u zdravu trku i igraju važnu ulogu u tome.

REGIONALNE LIGE – DVIJE – ISTOK I ZAPAD – 16 EKIPA

Zapad bi činili PFS Gradiška, Banjaluka i Prijedor. Istok bi sačinjavale ekipe iz PFS Bijeljina, PFS Doboj, PFS Istočno Sarajevo i PFS Trebinje. Ponovo bi imali odličan filter za Drugu ligu, šampioni bi ulazili u viši rang, a oni najslabije plasirani išli bi u brojne Područne lige širom FSRS.

SVE OSTALO POD INGERECIJOM PODRUČNIH SAVEZA

I ovdje bi kao i sada imali nesrazmjer, jer bi Bijeljina, Doboj, Gradiška, Prijedor i Banjaluka imali najmanje po dvije, a neke regije i po četiri, pet ili šest rangova takmičenja, ali sve bi bilo pod ingerencijom područnih, odnosno gradskih i opštinskih saveza. Brojne ekipe koje nemaju aspiracije za nečim više, ali imaju želju da igraju, druže se, što i jeste svrha fudbala, svoje mjesto pronašli bi u “ligama bez briga”. Ovdje je važno napomenuti da bi sve te ekipe svoje obaveze plaćale (kotizacije) u sastavu PFS, što bi s obzirom na broj klubova dodatno ojačalo područja i lokalne saveze.

Uskoro ćemo iznijeti i prijedlog za Omladinske selekcije, koje su najveći teret gotovo svim klubovima…..

Očekujemo i od VAS da kroz komentare iznosite svoja mišljenja, jer UPRAVO vi kreirate ono šta bi trebalo da se dogodi u bliskoj budućnosti……