Fudbalski šampionat Srpske do kraja maja trebao bi dobiti konture kako će izgledati u novoj sezoni. Mnogo toga je već sada izvjesno, ali ljubitelje fudbala prije svega zanima, ko će činiti elitu u novom formatu sa 16 ekipa!

Izvjesno je da su svoje mjesto izborili: Rudar Prijedor, Željezničar Sport team, Alfa Modriča, Jedinstvo Brčko, Podrinje, Tekstilac, Kozara i Slavija, kao starosjedioci, te dva šampiona drugih liga, Borac iz Kozarske Dubice, te trebinjski Leotar.

Fudbaleri Jedinstva iz Žeravice, nisu uopšte razmatrani kao potencijalni članovi elite. Nažalost, hipoteka dva ranija odustajanja kao šampiona, te infrastruktura koja je daleko od prvoligaških uslova, ovaj klub su doveli u takav položaj.

Sve ostalo je poprilično u magli, čeka se rasplet Premijer lige BiH, i ostanak ili ispadanje Zvijezde 09. U slučaju da tim iz Etna sela Stanišići zaplovi ka eliti Srpske, preostalo je još pet mjesta, a kandidata je mnogo….

Iz FSRS već su najavili, da će sportski centri sa izgrađenom infrastrukturom biti u prednosti, a tu u prvom planu dolaze zvornička Drina, Sutjeska iz Foče, te Sloga iz Doboja. Već viđeni prvoligaš je i Ljubić iz Prnjavora, a svoje mjesto pod suncem traži još i Sloboda iz Novog Grada, koja infrastrukturom i te kako ispunjava uslove za elitu, ali pitanje je da li bi u ovom trenutku igrački kadar mogao odgovoriti takvom zadatku. Bez aduta nisu ni Laktaši, koji kao bivši premijerligaši lako mogu izbiti u prvi plan, ali opet pitanje je kako posložiti sve kockice, da se odgovori zadatku. Sa “istoka”, u igri je Famos, ali i Drina HE, koji su takođe bivši prvoligaši.

Jedno je sasvim sigurno, da iako po trenutnom plasmanu ispunjavaju “kvotu”, fudbaleri Jedinstva iz Žeravice, nisu uopšte razmatrani kao potencijalni članovi elite. Nažalost, hipoteka dva ranija odustajanja kao šampiona, te infrastruktura koja je daleko od prvoligaških uslova, ovaj klub su doveli u takav položaj, da barem, ove godine prvoligaški snovi ostaju pusta maštanja. Šteta je odličnog igračkog kadra, ali prekompozicija unutar sastava iz gradiškog kvarta potrebna je na svim nivoima.

Dakle, iako se licitiralo sa mnogim imenima, jedno je sigurno, DA ništa nije sigurno!

Pred nama su dani raspleta, a snovi nekih klubova su mirni, dok će neki i dalje samo sanjati prvoligaške vode….