Među brojnima koji odlučuju o BH suđenju u fudbalu, su polupismeni i priučeni, poput  Titovih PK kursista, tesara i metalaca  Dragana Banjca i Salema Prolića. Otuda na fudbalskim terenima sve manje zainteresovnaih gledalaca o nezainteresovanosti domaćih, a posebno inostranih menadžera za fudbal u Premijer i nižim ligama u BiH, da i ne govorimo.

Šezdesetpetogodišnjaci Banjac i Prolić su se pobrinuli da ograniče prava svima koji, za razliku od njih dvojice i brojnih, njima sličnih, imaju završeno četvorogodišnje ili fakultetsko obrazovanje. Pored niza mana senilni dvojac je slabovidan i zbog toga angažuju vozače koji ih voze na fudbalske zadatke. Slabovidnost jedino ne smeta kontrolorima sudija i suđenja. Na pomolu je nova prevara dvojca koji će realizovati uz pomoć moćnika sa kojima imaju zajednički interes, nezakonito stjecanje imovinske koristi. Naime, dvojac je osmislio izmijenu propisa kojima bi pomjerili da među uslovima za instruktore suđenja na svim ligama uključujući i Premijer ligi NS/FS BiH bude uslov starosna dob umjesto  dosadašnjih 65, 70 godina. Vrijeme od pet godina bi bilo dovoljno da zakucaju posljednji ekser u mrtvački sanduk pokojnika, fudbala u BiH.

Koliko je toga prevarantskog kod sudija, kontrolora i suđenja govori podatak da su, oni koji su iz bilo kojih razloga odložili izlazak na testiranje, na isto izlazili nakon mjesec dana, u terminu ponavljača na popravni. Za sve je to neprikosnoveno, nepisano pravilo važilo do ove godine. Radoslav Kapor za koga nema dokaza da je ikada položio ispit za područnog ni republičkog sudiju, odgodio je testiranje zbog, kako je naveo bolesti sina. Tačno je da je Kaporov sin imao zdravstvenih tegoba, ali je tačno da je uspješno izliječen što potvrđuje podatak da se Kapor pojavio narednog vikenda na testiranju službenih lica u ulozi Komesar za suđenje Druge lige FS RS Istok. Tačno je da nije predavao već pustio video snimak koji nije znao pojasniti. Sudijska mafija je Kaporu omogućila da vanredno, sam  naknadno izađe na polaganje testova za kontrolora suđenja koje su mu drugi popunili. Otuda se on našao na utakmici Kupa BiH, eto dokaza šta sve može i šta sve radi fudbalska mafija u BiH….

Pogledajmo kako je mafijaški dvojac šezdesetpetogodišnjaka Prolić – Banjac uvježban i šta sve nije činio na utakmicama 22. kola Premijer lige, pa se pitaju što da to ne rade bar do sedamdesete, a ako ih zdravlje posluži i doživotno, ako poslije vladajućih i njih od fudbala šta još ostane …

Na snimcima utakmica 22. kola vidjećete tri nedosuđenja kaznena udarca. Prvo na igranoj u Krupi na Vrbasu, ”nije bilo dovoljnog intenziteta” udaranja a potom i ”košenja” napadača Krupe, kako na Javnom RTV servisu prokomentarisa penzionisani PK metalac, slabovidni i senilni starac Dragan Banjac. Kontrolor suđenja Salem Prolić je zadovoljavajućom ocjenom pokrio sudiju utakmice Grbića, jednako pohlepnog kao i dvojac Prolić – Banjac.

Uvjerićete se gledanjem snimaka da za Dragana Banjca nije bilo ”dovoljnog intenziteta udaranja” ni kod ostalih nedosuđenih kaznenih udaraca na utakmicama 22. kola, nakon prekršaja nad napadačima. Tačno je da napadači nisu povrijeđeni, ali su zaustavljeni i kaznenim prekršajima prilikom kojih su nepropisno oboreni….

Komentare Dragana Banjca na sporne situacije u 22. kolu pogledajte OVDJE, a još jednom se uvjeriti i sami, valjda vjerujući svojim očima da li je bio kazneni udarac u Krupi na Vrbasu, pogledajte OVDJE