Fudbaleri 13 Skojevki iz potkozarskog sela  Grbavci  osvojili su šampionsku titulu u Opštinskoj ligi Gradiška i tako poslije  punih osam decenija ušli su u viši rang takmičenja,  u Područnu ligu Gradiška.

Prvi fudbalski klub u Grbavcima osnovan je davne  1936. godine, a kroz svoju dugu istoriju nosio je različita imena “Seljak”, “Obnova”, “Omladinac” i “Trešnjice”,  a ime 13 Skojevki nosi po 13  mladih  djevojaka koje su u Drugom svjetskom ratu na putu od Gornjih Podgradaca prema Kozari dočekali i mučki ubili čerkezi.

Fudbalski klub “13 skojevki” jedan je od najpopularnijih sportskih kolektiva u  gradu na Savi , fudbal u Grbavcima je na prvom mjestu jer kad njihovi ljubimci igraju, vrijeme u selu stane, a sve obaveze ostaju po strani, bar na nekoliko sati. Boje kluba brane, poznati igrači  u regionu Milan Stupar koji je donio banjalučkom Borcu jedinu  titulu u Premijer ligi BiH, a sad nosi kapitensku traku 13 Skojevki , pa Miodrag Babić , Mile Paštar, Zlatko Đorić, te doskorašnji golman premijerligaša  iz Zenice Salih Hinović.

Četa trenera Bojana Vujića,prošetala se Opštinskom ligom Gradiška, osvojili su prvo mjesto u 22 kola osvojili su  62 boda  ,uz odličnu gol-razlika 109:12, i bez poraza završili su sezonu.

– Tribine će biti gotove do Petrovdanskog turnira koji će se na Gajevima odrzati 8-9. jula 2017, a učestovaće  Kozara iz Turjaka,Torpedo iz Cerovljana i još nismo odlučili se za četvrtog učesnika. Sa svim igračima ćemo obaviti razgovor i potruditi se da igrački kadar ostane isti kao prošle godine, sa dva do tri osveženja za “Kajzericu”. Pripreme počinju 20.jula, prvi dio odradićemo na našim “Gajevima”, a nastavak u Igalu –poručio je predsjednik kluba  Mladen Đurđević.

Ambicije ekipe “13 Skojevki u “Kajzerici” su da budu među prve četiri ekipe,a ekipu bi u novim iskušenjima trebao predvoditi trener Bojan Vujić.

– Utisci su pozitivni samim tim što je bilo toliko publike na svim našim utakmicama, najteža utakmica je bila protiv Laminaca zbog velikog naboja, i taj meč je odlučio šampiona. Ambicije, ma svaka utakmica na pobjedu, kao i do sada, naravno ako ostanem trener –  pomalo u šali poručio je Bojan Vujić.

U Istoriju Fudbalskog  kluba 13 skojevki zlatnim slovima ostaće zapisani:  Salih Hinović, Zlatko Đorić, Milan Stupar, Mile Paštar, Miodrag Babić, Stefan Kisin, Srđan Tulemija, Goran Glavaš, Slaviša Čikić, Dragiša Pejanić, Goran Puač, Slavko Boloban, Slaviša Gačić, Dejan Bajić i Dragan Francuz, te trener Bojan Vujića , predsjednik kluba Mladen Đurđević  i članovi Uprave Dragan i Stevo Ristić, te Željko Blagojević.

A klub se ne bi mogao zamisliti bez najvatrenijih navijača, popularnih “Sikiranata”. Odjekuje pjesma “Gajevima”, a kako sami za sebe vole da kažu “Grbavci su selo veliko”.

Jedna lijepa priča iz potkozarskog sela  Grbavci, gdje je  fudbal na prvom mjestu, svađaju se sa  komšijama na tribinama, bodre svoje igrače, putuju  na utakmice  i vraćaju vjeru u život na selu…..

G. Popović