Proslavljeni srpski fudbaler i trener Vladica Popović preminuo je u 85. godini života.

Ljubiteljima fudbala u Republici Srpskoj ostaće upamćen kao trener Borca u sezoni 1990/1991, kada je sa banjalučanima osvojio sjajno četvrto mjesto u tadašnjoj Jugoslaviji i izborio plasman u polufinale Kupa Jugoslavije, gdje je nesrećno poražen u dvomeču od splitskog Hajduka, kasnije osvajača ovog poslednjeg trofeja bivše države.

Vladimir Vladica Popović kao fudbaler ostavio je najveći trag u Crvenoj Zvezdi koja je potvrdila da je preminuo u ponedeljak uveče u Beogradu.

Igrao je od 1953. do 1965. godine, a na 499 utakmica postigao je 38 golova.

foto: Starsport©

Popović je pored Crvene zvezde nastupao za Štutgart Kikers i Deportivo Kanarias, a karijeru je završio upravo u Venecueli.

Za reprezentaciju Jugoslavije je za sedam godina upisao 20 nastupao i igrao je na Svjetskom prvenstvu u Čileu 1962. godine.

foto: Starsport©

Trenersku karijeru započeo je u Boliviji, dok je u Kolumbiji postao prvi i jedini strani trener u istoriji koji je osvojio titule sa dve različite ekipe (Santa Fe 1971. i Deportivo Kali 1974. godine). Vodio je i reprezentaciju Perua na Kopa Amerika 1993. godine.

Trenerski vrhunac je dostigao kada je od Ljupka Petrovića preuzeo šampionsku ekipu iz Barija i s njom 1991. godine osvojio Interkontinentalni kup u Tokiju pobedom nad Kolom Kolom 3:0 i tako postao nezvanični klupski prvak svijeta.

foto: Starsport©

Sa reprezentacijom Jugoslavije osvojio je srebrnu medalju na Olimpijskim igrama u Melburnu 1956. godine.

Na petom je mjestu večne liste Crvene zvezde po broju odigranih utakmica.