U domaćinstvu Stevana Babića iz Laminaca, kod Gradiške, krmača je oprasila prase sa glavom slona, koje je uginulo nakon nekoliko sati.

Vijest o ovom slučaju brzo se pronijela Lijevče poljem, mnogi su došli da vide o čemu se radi jer nisu povjerovali u Stevanovu priču.

Ovo živinče koje više liči na slona nego na prase živjelo je nekoliko sati, hodalo, borilo se za hranu, ali je uginulo. Pokušavao sam mu pomoći, međutim, nije uspjelo jer mu je smetala surla – objašnjava Stevan prizor u svome svinjcu, gdje je svinja nakon vještačke oplodnje oprasila još 17 prasadi.

Desetoro je preživjeo, a ostali zajedno sa ovim koje podsjeća na slona, su uginuli.

Izgled ovog praseta koje su moji ukućani nazvali slončetom me uplašio i začudio. Zato sam pozvao komšije da vide jer mi niko nije vjerovao, govorili su mi da lažem, izmišljam i fantaziram. Zato sam ga pronio kroz selo da svi vide i lično se u to uvjere  – priča Stevan, koji je u Lijevče polje doselio iz Okučana u Hrvatkoj, gdje je uzgajao stotine svinja.

Kaže da u njegovim krdima nikada nije bilo mutacija kao što je ova, a uzroke pripisuje upotrebi hemije u poljoprivredi, osiromašenom uranijumu korištenom tokom rata i klimatskim promjenama. Stručnjaci za ovaj i slične slučajeve imaju odgovor.

Momir Cvjetković, inženjer stočararstva koji je prvi došao na Stevanom poziv, smatra da se priroda poigrala sa ovim prasetom koje je nakon uginuća smješteno u zamrzivač, zbog stručnih nalaza.

Ovde se radi o genetskim mutacijama gdje je došlo je do poremećaja nukleotida u DNK. To je indukovana mutacija nastala usled nesavršenog kopiranja genetskog koda – pojasnio je Cvjetković rekavši da je ovo jedinstven primjer u BiH, a pogotovo u Lijevče polju.

Zato će prase sa glavom koja uveliko podsjeća na slona biti proslijeđeno u Veterinarski zavod “Vaso Butozan” u Banjaluci, kako bi se u potpunosti odgonetnulo o čemu se radi i šta je uzrok ovom poremećaju.

Doktor veterinarskih nauka Željko Sladojević, direktor Veterinarskog zavoda „Vaso Butozan“ u Banjaluci, kazao je da će prase biti patološki obrađeno, a potom saopšteni podaci o nalazima.

Imamo još jedan primjer iz sela Rogolji u Lijevče polju kojeg takođe proučavamo, a to je prase sa dvije glave. Ova dva slučaja su rijetkost i za nas su veoma interesantni – kazao je Sladojević.

“Moja Gradiška”