Formalnu potvrdu o izboru Amara Osima za selektora seniorske fudbalske reprezentacije BiH donijeće Izvršni odbor FS BiH na sjednici koju će održati u petak, 22.decembra. Malo je vjerovatno da će formalno pravni razlozi odložiti odluku o Amarovom izboru koju su utvrdili Begić i Kovačević na “tajnoj večeri” o kojoj smo pisali još 10. oktobra.

Elvedin Dino Begić je nastavio tradiciju tajnih večera priređivanjem jedne raskošnije u Sarajevu 29. novembra za Aleksandra Čeferina, predsjednika UEFA. Uz orkestar i Halida Bešlića u živo na red su došle i kadrovske teme. Begić je potvrdio usaglašen stav sa “tajne večere” o izboru Amara za selektora koji bi trebao biti imenovan oko Nove godine.

Tako će saga oko selektora konačno biti završena, ono što se znalo na samom početku, dobiće konačne obrise, ali ostaje pitanje kome je trebala sva ta cirkusijada. Odgovor je lako dati, ljudima koji danas rukovode savezom, kako državnim, tako i entitetskim. Trebalo je skrenuti stvarne probleme fudbala u BiH od očiju javnosti, a to su korumpirani sudijski segemnt, veliki broj kriminalaca u najvišim sferama Izvršne fudbalske vlasti, “liga bez briga” u tako zvučnom nazivu BH Telekom Premijer liga, gdje su završili ne tako mali novci od plasmana reprezentacije BiH na Mundijal u Brazil…. i još mnogo toga. Ovako je servirana priča koja je zabavljala narodne mase, koje su se po kafanama isčuđavale imenima poput Sedorfa, Terima, Eriksona, Muslina…..Kao što su uspjeli Čeferina “prevesti žedna preko vode”, tako su pod noge bacili imena Ivice Osima, Duška Bajevića, Zvjezdana Misimovića, Seje Kajtaza, koji su u (ne)znanju svako na svoj način služili Begiću, Kovačeviću, Sofreniću, Bakoviću, Pilavu za ostvarenje krajnjeg cilja, vladavine u još jednom mandatu, bez obzira na žrtve. U ovom slučaju žrtva je fudbal BiH koji će nakon svega poslije odlaska “faraona” za koju godinu osjetiti sve posljedice njihove pogubne politike, jer tada ćemo biti daleko ispod nivoa Kipra, Malte, Islanda, Farskih Ostrva, Azerbejdžana, Bjelorusije…..